Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Declarații ”nuanțate” în chestiunea impozitului pe cifra de afaceri

dragnea_declaratii.jpg

Image source: 
RFI

Nu vrem să aducem nici o atingere firmelor care acționează corect în România, spune președintele PSD. Există posibilitatea ca anunțatul impozit pe cifra de afaceri să nu mai fie aplicat dacă crează defecţiuni, a mai declarat Liviu Dragnea.

Întrebat în legătură cu intenția coaliției guvernamentale de a introduce un nou impozit, cel pe cifra de afaceri, în locul impozitului unic, Dragnea a spus că este nevoie de analize și simulări în detaliu.

Președintele PSD a mai spus că există preocupări ale majorității parlamentare și ale guvernului ca toate companiile care lucrează în România să plătească impozitele cinstit și la nivelul prognozat. Liviu Dragnea a afirmat că a discutat cu premierul Mihai Tudose despre unele măsuri din programul de guvernare, precum impozitul pe cifra de afaceri şi taxa de solidaritate, iar prim-ministrul le-a privit ”cu foarte multă grijă”, existând posibilitatea ca acestea să nu mai fie aplicate, dacă se constată că vor crea defecţiuni într-o anumită parte a economiei.

”Şi premierul Tudose, şi eu am spus chiar în ziua votului de învestitură - există preocupări din punct de vedere al majorităţii parlamentare, al Guvernului ca toate companiile care lucrează în România să plătească impozitele cinstit şi la nivelul prognozat. Asta nu înseamnă că cele 2-3 posibile măsuri nu pot fi discutate, dar nu va fi nicio măsură aplicată abrupt decât după ce se vor face analize şi simulări în detaliu”, a afirmat Liviu Dragnea, întrebat despre impozitul pe cifra de afaceri.

Liderul PSD a ţinut să precizeze că, ”dacă printr-o măsură care ar avea în vedere scoaterea la lumină a unor posibile transferuri de profit, firmele care acţionează corect ar fi afectate, acea măsură nu se va adopta”. ”Am avut o discuţie aplicată cu Tudose, nu a spus decât ce a spus în ziua de învestitură, ce am spus şi eu – nu cu scepticism în ce priveşte acele măsuri, ci cu foarte mare grijă, dacă ele îşi ating scopul. Dacă îşi ating scopul, dar creează defecţiuni în altă parte a economiei, acele măsuri nu vor fi aplicate”, a subliniat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Referitor la o posibilă dispută între el şi Călin Popescu Tăriceanu pe tema impozitului pe cifra de afaceri, Liviu Dragnea a spus că lucrurile s-au lămurit, comunicarea din ultimele zile nefiind foarte bună. ”Am discutat cu Tăriceanu, în detaliu, punctele de vedere sunt aceleaşi. Comunicarea noastră publică nu a fost foarte bună joi, a fost o zi foarte agitată, dar lucrurile s-au lămurit”, a mai spus preşedintele PSD.

Liviu Dragnea a mai declarat că va fi făcută o analiză şi cu privire la aplicabilitatea taxei de solidaritate. ”Alianţa nu scârţâie. Şi cu taxa de solidaritate va fi făcută o analiză, o simulare, dacă efectul gândit pozitiv în urma aplicării acestei măsuri nu se justifică, nu va fi aplicată”, a completat liderul PSD.

Întrebat în acest context dacă programul de guvernare votat săptămâna trecută în Parlament nu va fi respectat, Liviu Dragnea a spus: ”Îmi pare rău că aţi înţeles asta. Am spus foarte explicit că este o abordare corectă, sunte cinstiţi, deschişi, vom face analiză seriosă. Eu sper să găsim modalitatea prin care toată lumea cinstită să aibă de câştigat, inclusiv bugetul de stat. Dacă nu vom găsi această modalitate, nu vom aplica măsuri care să facă rău”.