Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Consumul crește, investițiile publice rămân inexistente

shopping-cart-1269167_960_720.jpg

Cifrele creșterii consumului nu au efecte vizibile și asupra încasărilor bugetare.
Image source: 
pixabay.com

Consumul își continuă creșterea. Este mai mult decât o creștere, este aproape un marș în ritm forțat. Datele Institutului de Statistică arată acest lucru. În luna mai, cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul a crescut cu 4,4% față de luna aprilie. De asemenea, creșterea din mai 2017 față de luna mai a anului trecut a fost cu 12%. În fine, dacă luăm în calcul primele cinci luni ale acestui an și le comparăm cu aceeași perioadă a anului trecut, creșterea este de 8,2%.

Sunt cifre relevante care arată cât de important este consumul pentru economia românească. Din păcate, însă, creșterea consumului a dus și la creșterea importurilor. Pe primele patru luni ale anului, importurile au crescut cu 5%, în vreme ce exporturile au făcut un salt de numai 1,5%. Consumul, în primul rând, a dus la creșterea importurilor și la inflamarea deficitului comercial. Astfel, pe primele patru luni ale anului deficitul balanței comerciale a fost cu 568 milioane euro mai mare decât anul trecut.

Este clar că și industria este “vinovată” de creșterea deficitului comercial (aproximativ un miliard de euro în luna aprilie), dar creșterea consumului a dat naștere și unei cereri sporite din import.

Nici nu se putea altfel dacă privim evoluția consumului. Creșteri pe toată linia. În mai 2017, comparativ cu mai 2016, sunt următoarele creșteri: plus 15% la produsele nealimentare, plus 13% la produsele alimentare, băuturi și tutun și plus 12,7% la carburanți. Sunt, iată, creșteri cu două cifre la toate capitolele, care vorbesc de la sine despre avansul generalizat al consumului.

De unde vine creșterea? Se știe deja. Salarii mai mari în sectorul public, în primul rând, dar și în mediul privat, și reducerile de taxe operate în ultimii ani. Totuși, cifrele creșterii consumului nu au efecte vizibile și asupra încasărilor bugetare. Este destul de ciudat să ai o creștere a consumului cu 8,2% și o scădere a încasărilor din TVA cu 5%. Chiar dacă la începutul anului a fost operată o scădere cu un punct procentual a taxei pe valoarea adăugată, avansul consumului ar fi trebuit să echilibreze măcar parțial reducerea TVA. Deocamdată, acest lucru nu se întâmplă. Rămâne de văzut cum vor evolua încasările bugetare în a doua jumătate a anului, cu atât mai mult cu cât premierul Mihai Tudose pare să acorde o atenție specială Agenției Naționale de Administrare Fiscală – ANAF.

Creștere, chiar dacă nu la nivelul consumului, înregistrează și industria turistică. Conform datelor statistice, în luna mai, sosirile în unitățile turistice au crescut cu 10% față de anul precedent, dar, desigur, sezonul turistic este abia la început. Turismul de business are încă o pondere importantă dovadă fiind că Bucureștiul și orașele reședință de județ sunt destinațiile cu cei mai mulți turiști. Orașele importante sunt urmate de alte localități turistice, de stațiuni din zona montană, de stațiuni balneare, de litoral și Delta Dunării. Este ușor de bănuit că sezonul estival va urca mult zona litoralului în topul destinațiilor.

În același timp, Institutul de Statistică a publicat și datele pivind protecția socială în anul 2015. Două lucruri sunt de remarcat. Primul, este acela că în anul 2015, veniturile au crescut cu 6,7%, iar cheltuielile au crescut cu 5,4%. Ceea ce ar trebui să ne spună ar fi spațiu încă de creștere a cheltuielilor cu prestațiile sociale.

Al doilea aspect de remarcat este evoluția în timp, din anul 2005 până în 2015, a cheltuielilor sociale. Astfel, în acest deceniu, ponderea cheltuielilor cu pensiile din totalul cheltuielilor, a crescut de la 40% la 50%, în timp ce ponderea cheltuielilor cu familia și copiii a scăzut de la 14% la 8,8%. Ceea ce arată că există un anumit tip de politică publică în favoarea creșterii pensiilor.

Între atâtea vești bune, singura “pată întunecată” rămâne cea a nivelului scăzut al investițiilor publice.