Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UE şi Canada au convenit data de la care va intra în vigoare Acordul de liber schimb (CETA)

Acordul de liber-schimb dintre Uniunea Europeană și Canada, CETA, va  fi aplicat ''provizoriu'' începând cu 21 septembrie 2017, au anunțat sâmbătă cele două părți într-un comunicat comun, citat de AFP.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și premierul Canadei, Justin Trudeau, au căzut de acord asupra datei de 21 septembrie, în așteptarea intrării în vigoare depline a textului după ce toate parlamentele țărilor membre ale UE îl vor vota.

Acordul Economic şi Comercial Cuprinzător (CETA) a reprezentat pentru liderii celor două părţi, UE şi Canada, un punct de referinţă pentru pieţele deschise, care se confruntă cu un val protecţionist tot mai puternic. Cu toate acestea, reprezentanţii UE şi ai Canadei au avut câteva neînţelegeri încă de la începutul negocierilor legate de anumite produse.

”Întâlnirea de la Hamburg cu ocazia Summitului G20 reconfirmă angajamentul comun faţă de sistemul normativ al comerţului internaţional. Am stabilit data de 21 septembrie pentru a începe aplicarea provizorie a tratatului. Toate măsurile necesare implementării vor fi luate până la acea dată”, se arată într-un comunicat comun semnat de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker şi de Justin Trudeau, prim-ministrul Canadei.

”Tratatul înseamnă deschiderea unora faţă de ceilalţi şi colaborarea apropiată între cei care împărtăşesc aceleaşi valori şi valorifică globalizarea”, se mai arată în comunicat.

Acordul elimină 99% dintre taxele vamale. În plus, prevede cooperarea în domeniul social, în cel sanitar și în cel de combatere a încălzirii climatice.