Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Petru Dandea (Cartel Alfa), despre salariul minim: O confuzie generală, cerem lămuriri

petru_dandea_cartel_alfa_salariu_minim.jpg

Întreprinzătorii au scăpat de legea celor șapte salarii minime. Deocamdată
Întreprinzătorii au scăpat de legea celor șapte salarii minime. Deocamdată
Image source: 
RFI

Cartel Alfa cere lămuriri Guvernului privind salariul minim din 2018. Secretarul general Petru Dandea spune la RFI că ultimele declaraţii ale preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, denotă o confuzie generală.

Liviu Dragnea a declarat luni că salariul minim va creşte la 1.550 de lei în 2018, deşi noul program de guvernare depus în Parlament odată cu instalarea Guvernului Tudose prevede suma de 2.000 de lei. Liderul PSD spune însă că suma de 2.000 de lei a fost “rostogolită greşit în spaţiul public”.

Petru Dandea afirmă că “e aproape o confuzie generală, pentru că toată lumea văzând cifre legate de salarizare în sistemul public, a început să facă calcule. La momentul la care tuturor li s-au părut foarte sus valorile salariului minim pe economie, ne-am trezit cu un alt mesaj din partea politicienilor, unii dintre ei spuneau da, da, va fi 2.000 de lei salariul minim, dar atenţie că toate contribuţiile sociale vor fi incluse în sarcina salariatului, cu alte cuvinte salariul net nu creşte atât de spectaculos”.

“Sincer, nici nu mai ştim exact ce doreşte Guvernul să facă din punctul acesta de vedere, dar cu siguranţă ne vom lămuri în zilele următoare, când ne vom întâlni cu cei de la Ministerul Muncii, cei de la Ministerul Dialogului Social şi clar, vom primi nişte lămuriri, sperăm noi”, declară sindicalistul.

Petru Dandea spune că “dacă în economia reală nu se întâmplă ceva semnificativ din punct de vedere al unor creşteri salariale sănătoase, adică creşteri salariale corelate cu productivitatea muncii, care există în multe din segmentele sectorului privat din România, aplicarea legislaţiei salarizării în sectorul public anul viitor devine practic imposibilă, pentru că nu vor fi resurse financiare”.