Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Industria, creșteri remarcabile. Inflația, noua provocare

Exporturi și importuri mai mari, un deficit în creștere, o creștere a afacerilor în industrie și o revenire a inflației. Acestea sunt, în parametrii macroeconomici, câteva din evoluțiile semnificative ale economiei românești.

Cele mai interesante mesaje le transmite industria. În primele cinci ale anului, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, cifra de afaceri din industrie a crescut cu aproximativ 10%. Atât industria prelucrătoare, cât și cea extractivă au avut creșteri solide ale cifrei de afaceri cu 10% și respectiv 8%. De asemenea, toate marile grupe industriale au avut creșteri.

Spre comparație, rata inflației a fost pe primele cinci luni de sub 1%, mai exact 0,9%, ceea ce arată performanța industriei, care a reușit o creștere nominală a cifrei de afaceri cu 10%. Desigur, o parte importantă a creșterii industriei românești provine din cererea externă, chiar dacă în Uniunea Europeană cifrele creșterii producției industriale nu sunt atât de spectaculoase. În aprilie 2017, față de aceeași lună a anului trecut, creșterea producției industriale a fost de 1,4%, atât în zona euro, cât și pe ansamblul Uniunii Europene. Oricum, această creștere pare suficientă pentru România. De remarcat că statele europene au evoluții diferite în ceea ce privește producția industrială, de la performeri precum Irlanda, 7,7%, Malta, 2,9% sau Portugalia, 2%, până la scăderi semnificative, precum în Slovacia, - 10,9%, Luxemburg, -3,1% și Grecia, -2,9%.

Trebuie însă remarcat că România are fluctuații mari. Dacă în luna martie, creșterea producției industriale anuale era de 10,8%, una din cele mai mari din Uniunea Europeană, în luna aprilie, creșterea anuală ajungea la numai 1,3%. O fluctuație care nu poate fi explicată doar printr-o evoluție sezonieră.

Pentru a avea o imagine asupra viitorului, putem să urmărim indicatorul comenzilor noi din industrie. Cifra este încurajatoare: în primele cinci ale acestui an este o creștere cu 13,5% față de aceeași perioadă a anului trecut. Este o cifră solidă care poate oferi garanția că industria va continua să crească în următoarea perioadă.

Avansul industriei se simte și în evoluția balanței comerciale. În primul rând, pentru că atât la exporturi, cât și la importuri, grupele de mărfuri cu cea mai mare pondere sunt mașinile și echipamentele de transport și grupa cu alte produse manufacturate care conține materie primă pentru industrie precum fier, oțel, cauciuc sau metal și produse semifabricate pentru industria textilă și cea de încălțăminte.

Conform logicii de la bunurile de consum, cu cât afacerile cresc cu atât importurile devansează exporturile, iar deficitul balanței comerciale crește. La fel se întâmplă și în primele cinci ale acestui an, când deficitul a ajuns la 4,4 miliarde euro, cu 680 milioane de euro mai mult decât anul trecut.

Coordonatele care rămân neschimbate sunt cele referitoare la partenerii comerciali ai României. 75%-76% sunt schimburi cu state ale Uniunii Europene ceea ce arată cât de importantă este evoluția economiei europene pentru economia autohtonă. Atât timp cât zona euro și restul Uniunii vor înregistra creșteri, economia românească se poate simți la adăpost.

Inflația, în schimb, a revenit și pare să îi îngrijoreze pe managerii companiilor românești. Conform unui studiu, managerii companiilor românești au indicat că inflația este provocarea următoarelor șase luni. Chiar dacă nivelul anual al inflației este în luna iunie de numai 0,9%. Pare o cifră redusă, dar consumatorii și companiile încep să observe creșterile de prețuri, iar momentul creșterii dobânzii nu este foarte departe. Statistica pune revenirea inflației pe seama creșterii prețurilor la alimente din cauza în special a fructelor, cartofilor și citricelor. În schimb, rata inflației este menținută la un nivel redus de prețul carburanților care au coborât, anul acesta, cu 4,2%.

În concluzie, industria este așezată pe un traseu bun. Rămâne doar ca firmele industriale, ca și consumatorii, de altfel, să se adapteze la revenirea inflației.