Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Energie electrică: Cum ne alegem furnizorul?

Consumatorii casnici de energie electrică din Capitală au la dispoziție pe piața liberă 45 de oferte de contracte la prețuri mai mici decât cele pe care le oferă furnizorul de ultimă instanță, dar și 11 oferte la prețuri mai mari, potrivit datelor publicate de ANRE pe comparatorul de prețuri și analizate de AGERPRES.

ANRE a scumpit energia livrată consumatorilor casnici în regim reglementat cu 8% în medie de la 1 iulie, însă reprezentanții autorității au sfătuit de mai multe ori consumatorii să se orienteze și spre piața liberă, unde tarifele sunt cele stabilite cu furnizorul.

Schimbarea furnizorului necesită însă multă atenție. La ce trebuie sa fie atenti consumatorii casnici? Andreea Orosz a stat de vorbă cu Simona Vlăsceanu, directorul executiv al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie.

Rep: Ne putem trezi că asistăm la situații în care furnizorul ales dispare peste noapte? Există vreo garanți că nu se întâmplă asta?

Silvia Vlăsceanu: Nu poți să ai această garanție. Nu poate să o aibă nici clientul, nici furnizorul, că afacerea îi va merge strună și nu va întâmplina probleme financiare sau de altă natură în perioada următoare. Până la urmă este un risc pe care și-l asumă și clientul și furnizorul. Ceea ce se întâmplă acum cu furnizorii concurențiali este că ei promit un preț al energiei. Ei negociază contracte cu clienții. Aici este cheia. Dar ei nu au la momentul negocierii neapărat cantitatea respectivă achiziționată. Ei nu o cumpără înainte, neștiind dacă vor avea și clienții care să consume acea cantitate. Ei se bazează pe faptul că atunci când își fac un portofoliu cât mai solid de clienți, mai diversificat, vor putea să cumpere cantități de energie la prețuri din ce în ce mai atractive.

Cu cât cumperi mai mult poți să beneficiezi și pe bursă prețuri ale energiei mai bune decât dacă ai cumpăra o cantitate mică. Clientul își asumă un risc când schimbă furnizorul și se duce spre unul cu care negociază. El știe dacă știe să negocieze, dacă poate, dacă i se acceptă condițiile.

Deocamdată, el nu vede decât prețul care i se pare atractiv. Clientul, dacă i se întâmplă ceva furnizorului, dacă apare o situație în care furnizorul nu mai poate să îi livreze energia promisă la prețul promis, nu va rămâne nealimentat.

Un consumator casnic beneficiază de dreptul de a avea acces la un serviciu universal. Acest lucru înseamnă că lui trebuie să i se asigure continuitatea în alimentare la prețuri transparente, accesibile, conform legii. Dacă furnizorului concurențial i se întâmplă ceva și nu mai poate să îi livreze energia, automan, Autoritatea de Reglementare intrervine și obligă furnizorul de ultimă instanță din zona geografică respectivă să preia acel client, să nu îl lase nealimentat nicio secundă.

Reporter: Dar în ce condiții îl va prelua?

S.V: Îl va prelua la condițiile stabilite prin contractul reglementat de ANRE. Va avea prețul stabilit de Autoritate pentru o anumită cantitate de energie și cealaltă cumpărată de pe piața concurențială. Acest preț este posibil să fie ceva mai mare. Nu va mai fi același preț ca cel negociat. Nu poate să își mai negocieze condițiile pentru că este un contract standard stabilit de către Autoritate. Pe de altă parte, prețul este posibil să fie un pic mai mare, dar are în spate siguranța alimentării și calitatea furnizării stabilite prin standardul de performanță al serviciului de furnizare.

Rep: La ce condiții ar trebui să fie foarte atenți, să se aplece cu atenție?

S.V: Posibilitatea de a accesa un call center unde să poată să ia legătura cu furnizorul său. Să aibă modalități cât mai variate de plată. Referitor la termenul de plată să vadă dacă i se oferă măcar aceleași condiții și același termen de grație ca la furnizorul pe care îl are în acest moment. În ceea ce privește citirea contorului, dacă i-o face la trei sau șase luni, cum sau dacă poate transmite indexul și prin alte modalități. În acest moment, furnizorii de ultimă instanță și-au diversificat modalitățile. Vin, fac citirea conform legii, dar ai și alte modalități de a transmite indexul, astfel încât să fie cel real, nu cel estimat. Trebuie citite toate condițiile, nu doar prețul să fie determinant în alegerea unei utilități.

Rep: Există și teama de costuri ascunse. Unde pot apărea?

S.V: Poate să fie un furnizor cu care, dacă nu ai negociat, poate să îți bage o clauză de penalizare dacă nu ai plătit în termenul stabilit. Poate nu ai acest lucru cu furnizorul de ultimă instanță în acest moment. Sau poate să îți ofere un preț la energie, mai ales atunci când îți oferă pachete de utilități, care ți se pare foarte atractiv și unde sunt reglementări clare prin care, teoretic, nu te poate lega de el ca și furnizor concurențial, pe care îl poți schimba cu anunțarea prealabilă a furnizorului cu 21 de zile înainte, dar poate să aibă o altă clauză prin care îți oferă cealaltă utilitate legată de furnizarea de energie electrică. Adică, dacă ai renunțat la energie, te-a penalizat la furnizarea altui serviciu.

 
Simona Vlăsceanu, directorul executiv al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie.