Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Proiect contracte part-time: Angajatorii vor plăti CAS și CASS la nivelul salariului minim

Vor fi exceptați de această prevedere cei care lucrează în paralel cu normă întreagă, studenții și pensionarii. Fostul ministru al Finanțelor, Viorel Ștefan, spunea, în primăvară, că există 360.000 de contracte part-time ca unică sursă de venit. 

Contractele de muncă part-time, cum ar fi cele de două sau patru ore, revin în atenția Guvernului.

Executivul ar fi pregătit proiectul prin care angajatorii vor fi obligați să achite către stat contribuțiile sociale la nivelul salariului minim, chiar dacă remunerația este sub acest nivel, scrie site-ul Profit.ro.

De exemplu, dacă un angajat are încheiat un contract pe două ore și câștigă 800 de lei, atunci angajatorul va plăti contribuția la pensii și sănătate pentru suma de 1.450 de lei.

Vor fi însă exceptați cei care lucrează în paralel cu normă întreagă, studenții și pensionarii.

Potrivit surselor citate de profit.ro, în România ar fi în prezent 500.000 de contracte de muncă part-time. Fostul ministru al Finanțelor, Viorel Ștefan, spunea, în primăvară, că există 360.000 de contracte part-time ca unică sursă de venit. 

Guvernul se așteaptă să încaseze în acest an 600 de milioane de lei și 1,3 miliarde de lei anul viitor, dacă măsura va fi adoptată.

Consultantul fiscal Dan Schwartz spune însă la RFI că poate exista un alt risc: angajatorul să renunțe de tot la astfel de contracte part-time și să-i plătească pe angajați la negru.

Consultantul fiscal Dan Schwartz în dialog cu Valentin Chisoceanu