Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Recomandări de la Comisia Europeană, recomandări de la AOAR

palat.jpg

De la Comisia Europeană și până la mediul de afaceri, toată lumea își dorește un parteneriat cu Guvernul României.
Sursa imaginii: 
gov.ro

În luna mai, România a prezentat Comisiei Europene două documente: programul național de reformă și programul de convergență. Cele două programe au fost analizate împreună și instituțiile europene au emis un set de recomandări pentru România. 

Astfel, setul de recomandări începe cu zona fiscal-bugetară. Raportul constată că România a deviat de la obiectivul bugetar pe termen mediu și este nevoie să facă o serie de corecții. În acest sens, se impune ca rata de creștere nominală a cheltuielilor publice nete să nu depășească 3,3%. Cheltuielile publice nete cuprind cheltuielile publice totale din care se scad cheltuielile cu dobânzile și cheltuielile care vor fi acoperite integral din fonduri europene. Problema este că legea salarizării unitare crește cheltuielile publice și, în același timp, riscul depășirii în continuare a țintei de deficit în următorii ani.

O altă recomandare este legată de colectarea impozitelor. De asemenea, se recomandă combaterea în continuare a muncii nedeclarate. Cu precizarea că raportul constată că anul trecut a avut loc o îmbunătățire a ratei de conformare fiscală. Dar, în continuare, măsuri precum conectarea caselor de marcat electronice la administrațiile fiscale nu au fost luate. La fel cum inspecțiile derulate în comun de autoritățile fiscale și cele din domeniul muncii nu au dat rezultate mai bune.

În locul eforturilor care să ducă la îmbunătățirea colectării, guvernul pare tentat să ia măsuri privind schimbarea regulilor de impozitare. După ce a fost introdus impozitul specific și a fost mărit pragul cifrei de afaceri pentru microîntreprinderi s-a vehiculat ideea introducerii unui impozit pe cifra de afaceri. Apoi, a apărut ideea aplicării acestui tip de impozit doar pentru anumite sectoare economice, ceea ce ar duce la o fragmentare a fiscalității și riscă să impună o sarcină administrativă considerabilă pentru unele companii și, în același timp, să complice sarcina administrației fiscale pentru colectarea impozitelor.

În continuare, recomandările se referă la o temă complicată pentru România și anume egalizarea vârstei de pensionare pentru bărbați și femei. Este un subiect nepopular, nu doar pentru România, ci și pentru multe țări europene, care însă este evitat de administrație.

Apoi, se recomandă instituirea unui mecanism de stabilire a salariului minim în consultare cu partenerii sociali. O întreprindere aproape imposibilă, dacă avem în vedere că salariul minim este stabilit prin programul de guvernare și mai nou există mutări amețitoare și în privința acestui capitol.

În fine, un ultim capitol al recomandărilor se referă la adoptarea unei legislații care să asigure existența unui corp al funcționarilor publici profesionist și independent. Un proiect în acest sens a avut guvernul condus de Dacian Cioloș, dar este dificil de spus în ce măsură actualul Executiv va înainta o lege. La nivel declarativ se dorește crearea unui corp de funcționari publici, ideea este notată și în legea de salarizare unitară, dar este nevoie de o legislație specifică.

Ierarhizarea priorităților pentru proiectele de investiții publice este un alt subiect sensibil. Rapoartele de specialitate arată că s-au făcut o serie de progrese în planificarea bugetară, dar ele sunt puțin vizibile în viața de zi cu zi. În fine, o ultimă recomandare a instituției europene este pe tema achizițiilor publice, un subiect care nu își găsește o rezolvare de foarte multă vreme.

Și pentru a completa cercul recomandărilor să mai remarcăm că ieri Asociația Oamenilor de Afaceri din România a prezentat Guvernului o serie de propuneri publice. Direcțiile vizate sunt impozitul pe profit, TVA, impozitul pe venit și contribuțiile sociale obligatorii și acordarea unui credit fiscal pentru creșe și grădinițe.

Așadar, de la Comisia Europeană, până la mediul de afaceri, toată lumea își dorește un parteneriat cu Guvernul. Important este ca și Executivul să accepte o astfel de colaborare.