Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


China: Avans economic peste așteptări

china_foto.jpg

Image source: 
pixabay.com

Economia chineză a crescut în trimestrul al doilea cu 6,9% față de aceeași perioadă a anului trecut, avans ce ia prin surprindere piețele financiare. Exporturile și consumul intern au fost principalele motoare de creștere. Chiar și așa însă, analiștii anticipează și un recul, cauzat de preocuparea autorităților chineze de a stăvili investițiile speculative.

Creșterea de 6,9%, peste tot ce anticipau și cei mai optimiști analiști, confirmă evoluțiile bune din primul trimestru și lasă, deocamdată, în suspensie îngrijorările că ritmul de dezvoltare ar putea încetini. Exporturile au o pondere importantă  - semn, spun experți citați de presa de profil, că economia globală se redresează încet, dar sigur. Creșterea produsului intern brut e susținută și de consum, dar și de investiții speculative și creditare, fapt ce stârnește îngrijorare la Beijing. China este în grafic pentru atingerea țintei economice asumate, respectiv creștere de 6,5% la finele anului, dar o eventuală intervenție a statului pentru a opri speculațiile imobiliare ar putea complica lucrurile. 
Nu în ultimul rând, amintește Reuters, liderii politici ai Chinei vor trebui să intervină și asupra datoriei externe a celei de-a doua economii a lumii: potrivit ultimelor date, acest indicator a ajuns la 277% din PIB. 

 

627