Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Guvernul nu renunță la taxa de solidaritate. Consultant: Îi lovim pe cei care aduc valoare adăugată mare

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Guvernul renunță la impozitul pe cifra de afaceri, dar nu abandonează ideea introducerii unei taxe de solidaritate. Premierul Tudose a anunțat, după reuniunea liderilor coaliției la guvernare, că se fac simulări în vederea taxării celor care au câștiguri mari, cu mențiunea că în funcție de rezultatele acestor analize se va lua și o decizie finală.

"Va fi aplicată persoanelor fizice care câştigă foarte mult, care beneficiază de o mulţime de lucruri din partea statului (...) să plătească peste un anumit prag valoric o taxă în plus de solidaritate cu statul, care i-a oferit prilejul să câştige atâţia bani", a argumentat premierul.

Taxa de solidaritate e sinonimă cu renunțarea la cota unică, explică, la RFI, consultantul fiscal Gabriel Sincu. Lovim sistemul la punctul de echilibru și abandonăm cel mai bun lucru care s-a întâmplat în fiscalitatea românească, atrage atenția Gabriel Sincu:

Ne apucăm și lovim sistemul fiscal exact acolo, la punctul de echilibru numit cota unică. Cota unică a fost cel mai bun lucru care s-a întâmplat în fiscalitatea românească din ultimii 27 de ani. Să te apuci acum și să strici un lucru care merge, fără să ții cont de faptul că ceea ce vrei să pui în loc s-ar putea să provoace mai mult pierderi la bugetul de stat decât venituri suplimentare mie sincer mi se pare o idee la care ar fi bine să se renunțe

E un paradox, dacă vreți. Dacă citiți în programul de guvernare, undeva la început se menționează că România îți dorește să înceteze a se mai dezvolta din paradigma salariilor mici și că își dorește să încurajeze dezoltarea pe bază de valoare adăugată mare. Ori noi ce facem cu taxa asta de solidaritate? Îi lovim exact pe oamenii ăștia care aduc valoare adăugată mare.”

 

 
Ascultă AICI interviul integral: