Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Contracte part-time: Angajatorii obligaţi să plătească CAS la nivelul salariului minim

mihai_tudose.jpg

Premierul Mihai Tudose: Pilonul II de pensii nu va fi desfiintat
Premierul Mihai Tudose: Pilonul II de pensii nu va fi desfiintat

Potrivit ordonanţei aprobate de Guvernul Tudose, dacă un angajat are un singur contract de muncă part-time şi câştigă 800 de lei, angajatorul va fi obligat să plătească CAS şi CASS la valoarea salariului minim de 1.450 de lei.

Guvernul a aprobat în şedinţa de joi o ordonanţă prin care angajatorii vor fi obligaţi să achite contribuţiile sociale la nivelul salariului minim pe economie în cazul contractelor part-time.

Măsura este luată indiferent dacă salariul angajatului part-time este mai mic de 1.450 de lei.

Mai exact, dacă un angajat are un singur contract part-time şi câştigă 800 de lei, angajatorul va fi obligat să plătească CAS şi CASS la valoarea salariului minim de 1.450 de lei.

Excepţie de la această prevedere fac elevii, studenţii şi pensionarii, a spus premierul Mihai Tudose.

"Vom lua în dezbatere un act normativ foarte discutat în ultimul timp, care implementează plata CAS şi CASS de către angajator la nivelul salariului minim pe economie pentru angajaţii cu part-time. În fapt, devenise o practică şi este astăzi o practică - angajaţii să fie ţinuţi cu part-time cu patru ore, cu cinci ore, cu două ore şi plătit diferenţa până la salariul minim din mână, la negru, eludând statul", a spus premierul la începutul şedinţei de Guvern.

Tot printre exepţii se află ucenicii în vârstă de până la 18 ani, persoanele cu dizabilităţi cărora li s-a recunoscut prin lege dreptul de lucra mai puţin de 8 ore pe zi sau cei care obţin venituri din mai multe contracte de muncă dintre care unul cu normă întreagă.

La acest moment, din calculul guvernanţilor rezultă că sunt, în total, 500.000 de contracte de muncă part-time, scrie News.ro.