Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Deficitul bugetar, la cote alarmante. Consiliul Fiscal: Ne putem redresa, dar nu cu reducerea investițiilor

ionut_dumitru_presedintele_consiliului_fiscal_despre_codul_fiscal.jpg

Președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, crede că Guvernul are timp să țină deficitul sub control, însă atrage atenția asupra scăderii investițiilor
Președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, crede că Guvernul are timp să țină deficitul sub control, însă atrage atenția asupra scăderii investițiilor

România a avut un deficit bugetar de 3,2% din produsul intern brut (PIB) pe trimestrul I al anului 2017, al doilea cel mai adânc din Uniunea Europeana după Franța (3,3%), relevă datele publicate joi de Biroul european de statistică Eurostat. În plus, Romania este lider în UE la creșterea deficitului: cu 1,3 puncte procentuale în trimestul I al anului în curs față de trimestrul IV al anului trecut. În acest context, ”Guvernul mai are teoretic timp să aducă deficitul bugetar sub limita de 3% impusă de tratatele internaționale, dar este vital ca investițiile să nu fie sacrificate”, atrage atenția, la RFI, președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru.

”Era clar din punctul meu de vedere că anul acesta avem riscuri foarte mari să depășim limita de 3% (n.r. a deficitului bugetar). De altfel, mai toate organismele internaționale și analiștii anticipează un deficit de peste 3% (...). Primul trimestru a consemnat o evoluție foarte slabă a încasărilor bugetare, evoluție care a continuat și în trimestrul doi. În același timp, avem cheltuieli bugetare care cresc mult mai rapid, și anume cheltuielile cu salariile și cu asistența socială, în timp ce cheltuielile cu investițiile sunt mult sub ceea ce s-a bugetat. Avem o scădere masivă a investițiilor față de anul trecut, în condițiile în care în 2016 oricum am avut minimul ultimilor 10 ani în materie de investiții publice” afirmă președintele Consiliului Fiscal.

Întrebat dacă Guvernul are timp până la sfârșitul anului să aducă deficitul sub 3%, Ionuț Dumitru răspune: ”veniturile sunt mult sub așteptări. Nu putem găsi nicio explicație pentru care, spre exemplu, încasările din TVA scad în conitnuare în condițiile în care avem o creștere a consumului foarte puternică chiar dacă am avut o reducere de TVA de la 20% la 19% anul acesta. Încasările din impozitul pe profit scad, de asemenea cu în jur de 4%. (...) Mai sunt încă cinci luni și ceva din acest an. Încă mai e timp să ne menținem cu 3% (n.r. deficit bugetar), însă important e și ce soluție aplicăm. Dacă reducem investițiile – lucru pe care l-am văzut în primele luni ale anului – nu cred că e o soluție bună pe termen lung pentru economie. Avem deja investiții foarte mici. Anul trecut am consemnat minimul ultimilor 10 ani în materie de investiții publice. Anul acesta continuă scăderea investițiilor cu toate că proiectul de buget a fost făcut pe o creștere mare a investițiilor”.

Consiliul fiscal este o instituţie independentă, înfiinţată prin legea responsabilităţii fiscal-bugetare. Ea îndeplineşte o sferă largă de atribuţii: evaluează proiecţiile macroeconomice avute în vedere la fundamentarea prognozei de venituri a bugetului general consolidat, estimează impactul pachetelor de măsuri de natură a influenţa soldul bugetar, analizează execuţia bugetară şi măsura în care aceasta corespunde ţintelor propuse, monitorizează respectarea regulilor fiscale, emite recomandări privind politica fiscală curentă şi viitoare.

Ascultă interviul integral acordat RFI de președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru:

 
Președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, despre evoluția deficitului bugetar al României