Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


IMM-urile îi cer Avocatului Poporului să sesizeze CCR în cazul ordonanței privind contractele part-time

Reprezentanții firmelor mici și mijlocii îi cer Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională în cazul ordonanței privind contractele part-time. Aceștia atrag atenția că, odată cu noua ordonanță, vom asista la disponibilizări ale persoanelor care au contracte cu timp parțial.

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România îi cere Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Consituțională în cazul ordonanței privind contractele part-time.

Potrivit documentului adoptat de Executiv săptămâna aceasta, angajatorii vor fi obligați să achite contribuții sociale la valoarea salariului minim, chiar dacă angajatul care lucrează mai puțin de opt ore câștigă sub 1.450 de lei.

Reprezentanții IMM-urilor susțin că este încălcat articolul 44 din Constituție pentru că ordonanța afectează dreptul de proprietate al angajatorului, anume obligația de a plăti taxe mai mari decât munca prestată de salariat.

În plus, aceștia precizează că, odată cu noua ordonanță, vom asista la disponibilizări ale persoanelor care au contracte cu timp parțial.

Totodată, reprezentanții spun că nu a fost realizat Testul IMM, pentru a fi scoase în evidență efectele documentului asupra firmelor mici și mijlocii. Fac referire la consecințele creșterii fiscalităţii pe forţa de muncă.

"Chiar în situaţia existenţei unui contract individual de muncă cu normă întreagă, dacă salariatul are absenţe sau nu lucrează 40 de ore, din motive independente de voinţa angajatorului, acesta va fi obligat să plătescă contribuţii sociale la valoarea salariului minim brut, deşi salariatul nu îşi  respectă programul de muncă", a precizat conducerea CNIPMMR citată de news.ro.

Reprezentanţii CNIPMMR sunt de părere că această măsură nu va combate munca la negru, așa cum a spus Guvernul.

"Nu este normal sa fie sancţionaţi toţi angajatorii pentru că există angajatori care utilizează munca nedeclarată", au mai spus aceștia în solicitarea transmisă Avocatului Poporului.

Aceştia atrag atenţia că în cadrul Consiliului Economic şi Social, toate părţile, inclusiv sindicatele, au votat împotriva acestei modificării a Codului fiscal şi, implicit, a creşterii fiscalităţii pe forţa de muncă.

CNIPMMR spune că modificarea Codului fiscal prin Ordonanţă de Guvern încalcă dispoziţiile art. 4 din Codul fiscal care prevăd că "prezentul cod se modifică şi se completează prin lege, care intră în vigoare în termen de minimum şase luni de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I.”

Potrivit Guvernului, în România 369 de mii de persoane au un singur contract de muncă part-time.

Şi preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat, sâmbătă, că va sesiza Avocatul Poporului săptămâna viitoare pentru a ridica excepţie de neconstituţionalitate cu privire la această problemă.