Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sabotează Ungaria BRUA? Analist economic: Orban șantajează UE

transgaz_brua.jpg

Image source: 
Transgaz

Gazoductul Bulgaria - România - Ungaria – Austria, pe scurt BRUA, ar putea fi oprit de autoritățile de la Budapesta pe teritoriul Ungariei și reconfigurat astfel încât să nu mai ajungă în Austria, relatează presa internațională de specialitate. Operatorul maghiar de transport, controlat de stat,  a transmis că singura parte viabilă din punct de vedere economic ar fi interconectarea cu România, în pofida insistențelor Comisiei Europene, care susține și finanțează acest proiect menit să asigure transportul vertical al gazelor din Marea Caspică spre Europa Centrală.  

 

În schimb, Ungaria ar intenționa să rețină conductele pe teritoriul său, pentru ca apoi să exporte în țările vecine din regiune. Lucrurile  ar urma să fie tranșate până cel târziu la 1 august, data limită până  la care oficialii români și cei de la Budapesta trebuie să aprobe modificările. În caz contrar, procedurile și negocierile se reiau de la zero.

România nu are niciun interes și nimic de câștigat dacă evită Austria, spune, la RFI, analistul economic Sorin Dinu. Iar Ungaria, în tot acest context, ar exploata politic o temă pur economică, e de părere Sorin Dinu:

Sorin Dinu: Decid companiile participante. Nu vorbim doar despre Ungaria, care, sub controlul statului poate decide că nu vrea să meargă mai departe. După părerea mea, ar putea fi o încercare de schimb raportată la infringement-urile care au fost deschise Ungariei.

Reporter: O monedă de șantaj?

S.D: Un fel de monedă de schimb. Dacă vreți să faceți BRUA, lăsați-ne mai încet.

Rep: Austria a coordonat discuțiile, a coordonat proiectul.

S.D: Austria are tot interesul pentru că este vorba despre OMV, în primul rând.

Rep: Sigur că îl are, însă România în povestea aceasta, ce cuvânt de spus ar avea?

S.D: Mijloace de presiune pentru Ungaria ca să ducă BRUA până în Austria, dacă nu trebuie să existe o variantă ocolitoare.  Ori trecem prin Ucraina, ori trecem prin Serbia.

Rep: Poate Ungaria să facă și jocul energetic al Rusiei?

S.D: Este foarte posibil să joace și pe mâna Rusiei având în vedere faptul că domnul Orban are tot felul de interese politice. Omul încearcă să joace politic o chestie economică, care ar favoriza și Ungaria. El vrea să fie cel care distribuie gazul prin Croația, prin Slovenia și pe unde a mai vrut el să se ducă, cum a propus el. Poate să o facă și dacă se duce și până în Austria. Numai că, dacă ajunge în Austria ajunge la partea de depozite de gaze din Austria de lângă Viena și se leagă la tot sistemul european.

Rep: Ipotetic, dacă se concretizează acest scenariu, România își propuses să fie hub-ul în regiune. Nu devine Ungaria acest hub?

S.D: România își propusese să devină hub-ul în regiune din punctul de vedere al extracției gazelor din Marea Neagră. Noi, prin orice cale prin care ne-am duce spre Europa, trebuie să trecem prin Ungaria, Ucraina sau Serbia. Aceasta este situația.

Rep: Ungaria, dacă ajunge să dea gaze în regiune, va deveni un jucător mai important decât România?

S.D: Oarecum, ne va putea bloca căile de export. Depinde ce jocuri facem. Dacă vine Gazprom și cumpără capacitate și îți blochează, s-a terminat. Poți să faci ce vrei tu. Dacă vrei, este varianta lichefierii, dar este mult mai costisitoare.

Rep: Oficialii români și partenerii maghiari trebuie să aprobe reglementarea până la 1 august, dacă nu, tot proiectul se reia de la zero, în concordanță cu codul de rețea europeană. Ce înseamnă exact acest lucru?

S.D: Înseamnă că am pierdut vremea de pomană până acum și că vor mai trece niște ani până când se va reuși să se facă din nou.

Rep: Nu înseamnă că puterea de decizie este pasată Bruxellesului?

S.D: Nu decide Bruxellesul. Bruxellesul poate să sprijine un proiect sau altul. Tot așa și cu Nabucco. Nu Bruxellesul decide pe unde trece conducta. Bruxellesul trebuie să se asigure că se respectă reglementările europene, că se respectă problema de reglementare privind accesul la rețea pentru toți și cam atât. Și poate, eventual, prin Connecting Europe Facility să vină cu niște bani, să fie o investiție. Aceasta îi conferă o ancoră.

Rep: Este clar că Bruxellesul nu își dorește ca BRUA să se încheie subit în Ungaria. Nu ar mai fi BRUA dacă nu ar ajunge în Austria. Bruxellesul ar putea face presiuni asupra Bucureștiului să nu aprobe acea reglementare, să nu semneze documentele până la 1 august?

S.D: Se poate merge pe o asemenea înțelegere. De altfel, interesul nostru nu este să semnăm. Interesul nostru este să ajungem în Austria. Interesul nostru este să ajungem la o piață foarte mare. Interesul nostru și al Bruxellesului este să ne legăm la sistemul de conducte european.

Rep: Germania pare că face un lobby puternic să nu se mai înăsprească și să nu fie suplimentate sancțiunile la adresa Rusiei tocmai pentru că, ușor, ușor, intră într-o criză dacă Gazprom îi taie livrările. Cum arată, în acest context, peisajul energetic european?

S.D: Deocamdată, Uniunea Europeană este încă dependentă de furnizările Gazprom. Prin Nord Stream 2 va fi și mai dependentă, mai ales Germania. Soluția cea mai bună este ori să faci BRUA, ori, dacă Ungaria nu vrea, să o ocolești - Serbia, Croația Austria sau Ucraina, Slovacia, Cehia.

Rep: Care vi s-ar părea ruta mai sigură?

S.D: Oricare sunt bune. Contează economicul. Poți să le faci pe amândouă dacă merită.