Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Consiliul Concurenţei anunță finalizarea investigării unor companii importante

Consiliului Concurenţei aunță că va finaliza în acest an mai multe investigaţii privind trucarea unor licitaţii. Într-un interviu acordat News.ro, preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu, subliniază că din ce în ce mai multe companii îşi recunosc vinovăţia. Pe de altă parte, Consiliul Concurenţei analizează și plângerile formulate de distribuitorii de energie la adresa marilor producători. În atenția instituției se află și sectorul de producţie şi comercializare a medicamentelor, care ar putea fi din nou investigat.

Președintele Consiliului Concurenţei a explicat că din ce în ce mai multe companii îşi recunosc vinovăţia, văzând dovezile din cadrul investigaţiilor. Bogdan Chirițoiu spune că, în 2017, instituția pe care o conduce a declanşat nouă investigaţii, iar în perioada următoare vor fi finalizate anchete în sectoare importante. În aceste cazuri există în special suspiciuni de trucări de licitaţii, precum cazul licitaţiei Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) unde autoritatea a investigat o posibilă trucare a licitaţiei pentru servicii IT. Un alt caz se referă la companii banuite de trucarea unor licitaţii pentru lucrări de foraje pentru Transgaz şi Romgaz.

Tot în acest an va fi finalizată o investigaţie privind un  posibil cartel la achiziţia de echipamente electrice de către Electrica, dar şi cea din domeniul turismului, începută anul trecut în luna aprilie.

O altă investigaţie ce va fi finalizată în curând este cea privind sectorul asigurărilor, declanşată de Consiliul Concurenţei în 2015.

Pe de altă parte, instituția analizează plângerile formulate de distribuitorii de energie la adresa marilor producători, care în majoritate sunt companii de stat, după ce la începutul anului preţul energie pe piaţa OPCOM a crescut chiar şi de câteva ori faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, spune Bogdan Chiriţoiu.

În fine, Consiliul Concurenţei ar putea investiga din nou și sectorul de producţie şi comercializare a medicamentelor, predispus neregulilor şi încălcării normelor de concurenţă.