
Economie
Schimbarea taxării muncii. A fi sau a nu fi
premier.jpg

Surpriza a venit, ieri, de unde ne-am fi așteptat mai puțin, adică de la Ministerul Finanțelor care, într-un comunicat de presă, arată că „sumele reprezentând contribuțiile de asigurări sociale și contribuțiile de asigurări de sănătate care în prezent sunt datorate de angajator în nume propriu vor fi preluate de către angajat”.
Să admitem că administrația va respecta ceea ce afirmă Ministerul Finanțelor. Ideea a mai fost vehiculată anul trecut, atunci când fostul secretar de stat Gabriel Biriș a avansat acest model. Voalat, schimbarea este inclusă și în programul de guvernare.
Există o serie de beneficii ale modificării propuse. În primul rând, este vorba despre o mai mare transparență a salariilor nete, în sensul că prin noua metodă va fi mai clar pentru un angajat care sunt contribuțiile plătite între salariul brut și cel net.
În al doilea rând, măsura va duce la creșterea punctajului luat în calcul la stabilirea pensiei. Am întrebat, recent, un specialist în legislația muncii dacă acum, când plata contribuției sociale este partajată între angajat și angajator, cota companiei este luată în calcul la pensia angajatului? Răspunsul a fost, citez, „și da, și nu”. Ceea ce am tradus eu, înseamnă mai mult „nu”, ceea ce este încă un argument important pentru că taxele pe muncă plătite de angajator să fie asimilate în mod transparent angajatului.
Cu precizarea, care apare în comunicatul Ministerului Finanțelor, că, procedural vorbind, contribuțiile vor fi plătite către buget de către firme, nu de salariați. Este logic să fie așa, întrucât s-ar crea un adevărat haos dacă angajații ar trebui să achite chiar ei lună de lună contribuțiile către stat.
Marea problemă care apare din acest transfer al contribuțiilor de la angajator la angajat este felul în care se echilibrează salariul net. Pentru că transferul presupune o scădere posibilă a salariului net. Situația se rezolvă în cadrul aparatului bugetar prin obligarea prin lege a creșterii salariului brut până la nivelul la care salariul net rămâne neschimbat. Poate la „stat” se poate rezolva problema prin lege, dar în sectorul privat nu există nicio garanție că angajatorul nu va păstra în favoarea firmei contribuțiile sociale ale angajaților, adică nu va opera o creștere a salariului brut.
Pentru a rezolva situația, programul de guvernare și comunicatul de presă de ieri, al Ministerului Finanțelor, precizează alte două măsuri care urmează a fi luate. Este vorba despre măsura prin care nivelul contribuțiilor sociale obligatorii urmează să se diminueze începând de anul viitor cu 4,25 de puncte procentuale, de la 39,25% la 35%. De asemenea, în același timp, se va reduce și cota impozitului pe venit de la 16% la 10%. În felul acesta, prin scăderea fiscalității pe muncă, se majorează veniturile nete ale salariaților. Cu o precizare importantă, oarecum colaterală, nu înseamnă că și impozitul pe profit, plătit de companii se va reduce de la 16% la 10%. Schimbarea legislației se referă doar la impozitul pe salariu.
Este foarte probabil ca în următoarea perioadă guvernul să se decidă cum, când și dacă va face schimbarea legislativă. Până la toamnă este timp.