Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rata şomajului, la un minim istoric. Ionuţ Dumitru: Datele subestimează cifrele exacte

rata_somaj_minim_istoric_ionut_dumitru_cifre_exacte.jpg

Nivel minim record al şomajului, în România (Sursa foto: pixabay.com)
Nivel minim record al şomajului, în România (Sursa foto: pixabay.com)

Rata şomajului în România a ajuns la un nivel minim istoric: 5,3%. Numărul şomerilor a fost de aproximativ 470 de mii în luna iunie, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), informează News.ro.

Preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, spune la RFI că datele privind şomajul nu reflectă situaţia reală: “Atunci când discutăm de rata şomajului în România, deşi sunt diverse metodologii, diverse statistici pe care le avem la dispoziţie, ele subestimează în mod clar cifrele exacte din România, pentru că nu avem nici un motiv să credem că în mod sistematic România are o rată de şomaj mult mai mică decât toate ţările din jurul nostru”.

“Ar trebui să ţinem cont şi de aspecte structurale pe care le avem noi în particular în România şi anume avem o populaţie rurală, care este teoretic ocupată în agricultură, face o agricultură de subzistenţă, deci ei nu sunt şomeri, desfăşoară o activitate economică, dar nu putem spune că e o activitate economică eficientă şi ei nu apar în rândul şomerilor, fiind ocupaţi cu o astfel de activitate agricolă de subzistenţă”, explică el.

Ionuţ Dumitru precizează de asemenea că “mai avem foarte mulţi oameni care au părăsit ţara şi lucrează în alte ţări. Evident că dacă ei ar fi rămas în România, nu ştiu dacă toţi şi-ar fi găsit loc de muncă aici, probabil că mare parte din ei ar fi fost şomeri”.

 
Ionuţ Dumitru, despre şomajul în România