Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Patronatele din turism cer facilități guvernului pentru permanentizarea personalului (exclusiv RFI)

turism.jpg

Distanțarea socială în stațiunile de pe litoral va fi o provocare
Distanțarea socială în stațiunile de pe litoral va fi o provocare
Sursa imaginii: 
PIXABAY.COM

De marți, firmele din turism, restaurantele și cele care fac catering trec oficial la un impozit specific, aplicat micoîntreprinderilor. În funcție de numărul de angajați, vor plăti între 1 și 3%.  Chiar dacă modificarea se oficializează marți, primul termen de plată a fost 25 iulie – iar firmele din domeniu s-au conformat fără probleme, transmit patronatele, care se declară mulțumite de această nouă formă a impozitării. Ar urma, potrivit proprietarilor de hoteluri sau restaurante, ca din sumele suplimentare care le rămân să facă investiții. 

Patronatele din turism insistă însă asupra costului muncii, susțin ele, extrem de ridicat și anunță, la RFI, că cer o serie de facilități guvernului. Prioritatea, spune Nicolae Bucovală,  prim-vicepresedinte FPTR, este rezolvarea crizei acute a forței de muncă din domeniu prin permanentizarea angajărilo,  cu sprijin de la stat: 

Nicolae Bucovală: După 1 ianuarie 2018 sperăm, cel puțin pe turism, să nu se schimbe nimic. Milităm, din nou, pe costul muncii per angajat, care este foarte foarte ridicat în România și am cerut anumite facilități în acest sens. 

Rep.: Vi s-a promis ceva concret sau sunteți la stadiul de tatonări?

N.B.: Deocamdată suntem la stadiul de toată lumea cunoaște problema. Toată lumea cunoaște problema lipsei forței de muncă în turism, care a devenit acută anul acesta. Sunt promisiuni, probabil va urma o perioadă de analiză. Cert este că promisiuni sunt. Noi am mai avansat și o altă idee: să ne dea posibilitatea printr-o hotărâre de guvern sau printr-o lege să putem permanentiza personalul care lucrează în turism. După ce-i ținem șase luni angajați, următoarele șase luni să nu-i trecem în șomaj, pentru că statul cheltuie cu ei. Să ne dea nouă posibilitatea să-i ținem angajați pe salariul minim să zicem, dar să ne scutească șase luni de impozite și toate taxele care sunt pe salarii

 

 
Ascultă AICI interviul integral: