Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Val de pensionări în sistemul de Apărare. Pleacă și șeful Statului Major al Forțelor Terestre

piggy_bank.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Președintele Klaus Iohannis a trecut în rezervă alte  cadre militare din SRI, MApN şi Ministerul de Interne. Printre ei este și şeful Forţelor Terestre. Retragerile din sistem se suprapun intențiilor guvernului de a reconfigura sistemul de calcul al pensiilor speciale. 

 

17 cadre militare au fost trecute în rezervă de președintele Klaus Iohannis. Sunt trei colonei din Serviciul Român de Informații, cinci contraamirali, opt generali și un chestor. Printre cei care se retrag din sistem este și șeful Statului Major al Forțelor Terestre, Marius Harabagiu, cel care abia preluase această funcție, relatează news.ro. La pensie iese și generalul de brigadă Marin Andreiana, șeful Jandarmeriei Române. Coloneii SRI care au trecut în rezervă au fost automat avansați în grad. 
Deciziile vin la o zi după ce şeful statului a semnat decretele de pensionare a nouă generali din SRI.

Specialiștii atrag atenția că plecările premature, cel mai probabil provocate de intențiile guvernului de schimba modul de calcul al pensiilor speciale vulnerabilizează sistemul de Apărare. Pleacă oameni pregătiți, care încă aveau de oferit în plan profesional, spunea chiar la RFI fostul șef al SRI, Costin Georgescu. În plus, formarea unor cadre poate dura și ani de zile. 

Recent, ministrul Muncii Lia Olguța Vasilescu anunța că guvernul va da o ordonanță de urgență privind modul în care se actualizează pensiile. Concret, pensiile care nu se bazează pe principiul contributivității ar urma să se indexeze doar cu rata inflației și nu în funcție de salariile celor aflați în activitate. Ordonanța va intra în vigoare la mijlocul lunii septembrie .