Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Economist despre FSI: Fără influență politică și fără proiecte sociale

bani.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Guvernul ar putea înființa Fondul Suveran de Investiții prin ordonanță de urgență – susțin surse din PSD, citate de hotnews.ro. Este un proiect pe care liderul social democraților, Liviu Dragnea, l-a promovat intens, încă din campania electorală, odată cu prezentarea programului de guvernare. Fondul ar urma să fie capitalizat din profiturile companiilor de stat și ar urma să finanțeze proiecte mari de infrastructură, dar și proiecte de tipul spitalelor regionale.

Una din întrebările cheie este cine va administra Fondul și nu prin ce procedeu va fi el înființat, spune, la RFI, profesorul de economie Adrian Mitroi, care militează pentru concursuri de planuri de afaceri, independente, fără politizare.

Înființarea prin OUG nu schimbă datele problemei. Așa văd eu ca analist economic. Mai mult mă interesează să fie un mecanism fără politic, fără viață politică în el. Guvernanța lui corporativă trebuie să fie în ton cu credibilitatea de care are maximă nevoie. (...) Faci9 un concurs de business planuri și nu de indivizi. Nu mai există starlete astăzi. Nu mai sunt oamenii ăia providențiali. Sunt foarte puțini și în corporațiile inovative. Noi avem o corporație care nu inventează nimic, care trebuie administrată perfect. 

 Nu în ultimul rând, esențială este și destinația banilor. Pentru a fi cu adevărat rentabil, Fondul trebuie să sacrifice proiecte sociale, precum construirea unui spital regional și să opteze pentru investiții profitabile, explică Adrian Mitroi: 

Ordonarea priorităților trebuie făcută după reguli. Reguli simple, ușor de înțeles, publice și foarte clară. Ce înseamnă investiție strategică? Efect de multiplicare. Pentru că nu trebuie să gândești numai aspectul social. Trebuie să te gândești la capacitatea de multiplicare. (...) Cu acest gen de proiecte, spital regional, ai puține șanse. Nu cred că ar trebui amestecate cele două tipuri de abordări. 

 

 
Ascultă AICI interviul integral cu Adrian Mitroi: