Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ministrul Mișa, pe calea spre colectare 100% a TVA. Consultant: Pe spinarea celor onești

mf.png

Image source: 
pixabay.com

Taxa pe valoarea adăugată va avea un cont special pentru toate firmele, din această toamnă: Ministerul Finanțelor încearcă să schimbe mecanismul și, susține ministrul Ionuț Mișa, modificarea ar urma să crească gradul de colectare la...100%. Concret, fiecare firmă din România ar urma să-și deschidă, de la 1 octombrie, un cont distinct la o bancă sau la Trezorerie și să încaseze, respectiv vireze acolo banii. 

 

Este o procedură la care autoritățile din Polonia lucrează de ani de zile, afirmă, la RFI, Gabriel Biriș, fost secretar de stat la Finanțe. Introdus de pe o zi pe alta, în pripă, mecanismul nu va face altceva decât să blocheze activitatea firmelor din România, spune la RFI Gabriel Biriș, care susține că nici nu poate fi vorba de colectare 100%:

"Vor trebui făcute multe plăți manuale pentru că, gândiți-vă, companiile vor trebui să verifice, să aibă proceduri prin care să verifice că atunci când primesc o factură plata e făcută în cele două conturi. Mai mult decât atât: companiile moderne au toată partea de contabilitate și plăți și furnizori și clienți informatizată. Vor trebui să își adapteze toate sistemele informatice pentru a procesa plăți și încasări din două conturi diferite. (...) Polonezii de trei ani de zile muncesc să introducă de la 1 ianuarie 2018 un astfel de sistem și îl vor introduce opțional. Pentru că și-au dat seama studiind în profunzime că sunt foarte multe situații unde pur și simplu contul de TVA va bloca activitatea. (...) Compensările de facturi între firme nu vor mai putea funcționa. (...) Voi chiar credeți că suntem cei mai deștepți din lumea asta și că voi ați găsit cheia de boltă a luptei împotriva evaziunii?

 

 
Ascultă AICI interviul integral: