Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Venezuela, suspendată din Mercosur

venezuela_protest.jpg

Venezuela se confruntă cu grave probleme economice din cauza inflaţiei galopante şi scăderii preţului petrolului
Venezuela se confruntă cu grave probleme economice din cauza inflaţiei galopante şi scăderii preţului petrolului
Sursa imaginii: 
Wikimedia Commons

Statele membre ale organizației Mercosur au luat decizia de a suspenda Venezuela din organizație pe termen nedeterminat. Mercosur este organizația economică regională din America de Sud.

Decizia se vrea o încercare de a pune mai multă presiune asupra președintelui Nicolas Maduro pentru a dizolva Adunarea Constituantă și pentru a restabili ordinea democratică.

Anunțul a fost făcut de către miniștrii de Externe din Argentina, Paraguay, Uruguay și Brazilia după o întâlnire ce a avut loc la Sao Paolo. Aceștia i-au cerut lui Nicolas Maduro să elibereze deținuții politici și să înceapă un proces de tranziție politică.

”Gata cu tot! Gata cu decesele, gata cu represiunea. Nu e posibil să provoci asemenea torturi oamenilor”, a declarat Aloysio Nunes, ministrul de Externe al Braziliei. Nunes a adăugat că suspendarea Venezuelei din Mercosur nu va afecta cetățenii de rând.

În același timp cu anunțul suspendării Venezuelei din Mercosur, la Caracas, Adunarea Constituantă a îndepărtat-o din funcție pe Luisa Ortega, procurorul de stat ce s-a opus practicilor regimului Maduro.

Tratatul care stă la baza Mercosur nu are nicio prevedere legată de excluderea statelor membre. Venezuela a fost suspendată temporar din organizație în luna decembrie a anului trecut pentru nerespectarea reglementărilor blocului economic sud american.

Ricardo Luna, ministrul de externe din Peru, a declarat că săptămâna viitoare, 14 reprezentanți ai statelor din America de Sud se vor întâlni la Lima pentru a discuta problema Venezuelei, iar acest grup ar putea deveni un organism permanent de monitorizare.

Cu toate că deține una dintre cele mai mare rezerve de petrol din lume, Venezuela se confruntă cu grave probleme economice din cauza inflaţiei galopante şi scăderii preţului petrolului, cetățenii neavând acces la alimente de bază.

Protestele împotriva regimului din Venezuela s-au soldat, din aprilie și până în prezent, cu peste 120 de morți.