Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Guvernul ia în colimator sistemul bancar. Aurelian Dochia la RFI: Se caută țap ispășitor

sector_bancar.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

7 din 10 bănci din România nu au plătit în ultimii ani impozit pe profit, transmite guvernul, care anunță  discuții cu reprezentanții instituțiilor creditoare și fixează chiar un termen limită până la care acestea ar trebui să-și regândească strategia.  Premierul Tudose declară că băncile ar dovedi o imaginație debordantă în a-și externaliza profiturile și sugerează că ar putea nominaliza acele instituții care i-ar fura pe români. 

 

Analistul financiar Aurelian Dochia, membru in CA al BRD, crede că declarațiile politice recente pot semnala o posibilă intervenție asupra sistemului bancar și avertizează asupra consecințelor grave pe care o astfel de acțiune le-ar produce. Faptul că 70% din bănci nu ar fi plătit în ultimii ani impozit pe profit nu arată în mod direct că instituțiile creditoare ar fi ocolit legea. Chiar și așa, spune la RFI Aurelian Dochia, autoritățile ar trebui să analizeze individual băncile și nu să vizeze, prin declarații politice sau acțiuni întregul sector: 

"Astfel de valuri se întâmplă peste tot în lume. Și de câte ori există probleme și nemulțumiri se caută și țapi ispășitori. Băncile sunt foarte convenabile în acest rol de țapi ispășitori. (...) Problema este că nu se realizează să există niște riscuri destul de serioase în astfel de acțiuni, care încep de la destabilizarea piețelor financiare care poate să ducă până la urmă la creșterea costurilor de împrumut și dificultăți pentru întreaga economie. ", spune Aurelian Dochia. 

Despre externalizarea profiturilor....

Eu nu cred că există o astfel de posibilitate fără a încălca niște reglementări. Dacă mergi pe ideea de a încălca legea se poate face orice. În condiții normale eu nu văd cum.”

.... și vânzarea creditelor neperformante offshore

Chiar și o asemenea operațiune nu înseamnă că faci ceva ilegal sau ceva care să ducă la pierderi. Singurul mod în care un grup bancar ar avea un câștig dintr-o asemenea operațiune ar fi să-și vândă lui însuși un portofoliu de credite, din care ulterior să câștige mai mult. Și aici sunt până la urmă toate procedurile de prețuri de transfer care se aplică la nivel european. Există controalele care sunt la îndemâna Ministerului Finanțelor. Există instrumente și legislație suficiente care să controleze un astfel de fenomen.  “

 

 

 
Asculta AICI interviul integral cu analistul economic Aurelian Dochia: