Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Reuniune de urgență la Bruxelles în scandalul ouălor contaminate

oua.jpg

Reuniune de urgență la Bruxelles în scandalul ouălor contaminate
Reuniune de urgență la Bruxelles în scandalul ouălor contaminate

Comisia Europeana va convoca la o reuniune reprezentanţii ţărilor membre afectate de scandalul ouălor contaminate cu Fipronil, a anunţat vineri comisarul pentru Sănătate, Vytenis Andriukaitis, citat de AFP. El a precizat, într-un răspuns scris, că a discutat deja problema cu miniştrii Agriculturii german, belgian şi olandez.

Marile magazine din câteva state europene au retras de la vanzare milioane de ouă, ca măsură de precauție față de o posibilă contaminare cu pesticide a produselor provenite din Belgia și din Olanda, care este al doilea mare exportator de păsări după SUA.

Luni, Uniunea Europeană a notificat Marea Britanie, Franța, Suedia și Elveția că unele ouă contaminate ar fi ajuns în aceste țări, în timp ce autoritățile din Belgia și Olanda investighează cum a ajuns insecticidul în fermele avicole. Belgia a informat pe 20 iulie organismele europene specializate despre contaminarea ouălor cu fipronil.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră că această substanță este moderat toxică și ingerarea ei în cantități însemnate pe termen lung poate provoca vătămarea organelor interne.

Comisarul pentru Sanatate a cerut, pe lângă măsurile de urgenţă luate de statele membre, pentru retragerea loturilor contaminate, ca ţările să rămână “vigilente” pentru a se asigura că produse interzise nu sunt folosite în tratamente aplicate în ferme avicole.

Douăsprezece ţări, inclusiv România, au fost afectate deja de contaminarea a milioane de ouă.

Belgia şi Olanda, unde s-a produs contaminarea, s-au mobilizat pentru găsirea responsabililor: anchetele demarate în cele două state s-au intensificat, ceea ce a dus la arestarea a doi directori dintr-o companie olandeză care ar fi aplicat produsul în ferme agricole, ca tratament împotriva păduchilor roşii.

Scandalul contaminării a generat tensiuni între statele membre. Ministrul belgian al Agriculturii a criticat Olanda pentru că nu şi-a avertizat vecinii când a fost alertată, în noiembrie 2016, de o posibilă utilizare frauduloasă a Fipronil în dezinfectarea coteţelor păsărilor, în condiţiile în care insecticidul este interzis strict în cazul animalelor destinate consumului.

Haga a respins orice acuzaţie de neglijenţă, dând asigurări că nu a existat “nimic care să sugereze un risc crescut pentru securitatea alimentară” în momentul în care a primit denunţul anonim privind Fipronil.

Franţa şi Germania si-au criticat de asemenea vecinii pentru gestionarea acestei situatii. 

viewscnt