Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Creştere economică peste aşteptări. Mircea Coşea: Un semn foarte rău, un drum periculos

crestere_economica_mircea_cosea_semn_foarte_rau.jpg

Nivelul creșterii economice a devenit subiect de dispută, miza fiind respectarea veniturilor proiectate în buget.
Nivelul creșterii economice a devenit subiect de dispută, miza fiind respectarea veniturilor proiectate în buget.
Sursa imaginii: 
pixabay.com

România a înregistrat o creştere economică peste aşteptări în al doilea trimestru al acestui an: 5,9% pe serie brută. În primele şase luni, economia a crescut cu 5,8 procente, anunţă Institutul Naţional de Statistică.

Este o creştere economică solidă, care confirmă că România se află pe un trend pozitiv, scrie premierul Mihai Tudose pe Facebook.

Economistul Mircea Coşea este însă mai rezervat. El spune la RFI că în realitate o creştere economică bazată în special pe consum este un drum periculos: “Este un semn foarte rău, pentru că uitându-ne în esenţa acestei creşteri, observăm că nu s-a schimbat nimic din ceea ce era foarte-foarte nesănătos în dezvoltarea României şi anume un motor de creştere care nu este sustenabil pe termen lung şi care aduce daune mari economiei şi anume o forţare a consumului peste limita posibilităţilor interne de ofertă. Această creştere economică e mai convenabilă celor care exportă mărfuri în România, decât românilor”.

“Cei care ne conduc ar trebui să recunoască faptul că această creştere economică nu e de laudă, nu e un succes răsunător european, cum văd că au şi început să spună, ci este pur şi simplu dovada că mergem pe un drum periculos, cu un ritm mare de îndatorare, cu investiţii puţine şi cu consum bazat pe import. Lucrul ăsta pentru orice om care a citit două pagini de economie este evident că e un drum periculos pentru viitor”, afirmă economistul.

 
Mircea Coşea, despre creşterea economică peste aşteptări din trimestrul II al anului 2017