Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Theodor Stolojan: Amestecul politicului în deciziile economice ale TAROM trebuie să înceteze

theodor_stolojan_amestec_politic_tarom.jpg

Theodor Stolojan: TAROM trebuie să funcţioneze la fel ca o companie privată (Sursa foto: Facebook/Theodor Stolojan)
Theodor Stolojan: TAROM trebuie să funcţioneze la fel ca o companie privată (Sursa foto: Facebook/Theodor Stolojan)

Compania TAROM trebuie aşezată pe aceleaşi principii de funcţionare ca o societate privată, declară la RFI europarlamentarul PNL Theodor Stolojan, fost prim-ministru la începutul anilor ’90. Directorul general al TAROM şi-a dat demisia, după ce premierul a cerut un control la operatorul aerian, aflat pe pierdere, potrivit unor surse citate de agenţiile de presă.

În opinia lui Theodor Stolojan, “controlul e bun pentru orice companie cu capital preponderent de stat, dar ceea ce Guvernul Tudose trebuie să înţeleagă este că TAROM-ul se află într-o economie, într-o piaţă cu o competiţie extrem de intensă şi în consecinţă TAROM-ul trebuie aşezat pe aceleaşi principii de funcţionare ca o companie privată, chiar dacă TAROM-ul este cu capital de stat”.

Eurodeputatul consideră că “trebuie încetat cu amestecul politicului în deciziile economice ale TAROM-ului. Or acest lucru presupune foarte-foarte multe lucruri, începând de la ceea ce se cheamă principiile guvernanţei corporative, aplicate în cazul TAROM-ului, până la restructurarea companiei”.

Cum poate fi făcut TAROM-ul profitabil? “Uitându-te foarte atent cum funcţionează companiile private şi aplicând metodele lor de conducere corporativă, de organizare internă, de mentenanţă şi aşa mai departe”, spune Theodor Stolojan.

Theodor Stolojan, despre controlul de la TAROM