Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Stolojan, despre TVA-ul defalcat: Se pare că PSD-ul încă are oameni care ţin minte cum se lucra în socialism

stolojan_tva_defalcat_psd_socialism.jpg

Theodor Stolojan crede că un TVA defalcat ar fi o complicaţie inutilă (Sursa foto: Facebook/Theodor Stolojan)
Theodor Stolojan crede că un TVA defalcat ar fi o complicaţie inutilă (Sursa foto: Facebook/Theodor Stolojan)

TVA-ul defalcat este o complicaţie inutilă pentru economia românească, declară la RFI europarlamentarul PNL Theodor Stolojan. El crede că măsura va produce multă bătaie de cap în special pentru companiile mici.

În opinia lui Theodor Stolojan, un TVA defalcat “e clar o complicaţie pentru economia românească, va produce multă bătaie de cap pentru companii, în special pentru cele mici. Se pare că PSD-ul încă are oameni care ţin minte cum se lucra în socialism. Vă reamintesc că în socialism, fiecare întreprindere când încasa preţurile după vânzarea produselor, serviciilor, defalca în două conturi: într-un cont avea echivalentul costurilor, în celălalt cont avea echivalentul acumulărilor socialiste, unde intra impozitul pe circulaţia mărfurilor etc.”.

“Sistemul nu este nou, invenţia nu este acum creată, ea a funcţionat în socialism, prin cele două conturi, acum cineva bănuiesc din PSD şi-a amintit de acest instrument folosit în socialism şi încearcă să-l aplice şi în economia de piaţă. Sigur că se poate aplica acest lucru, dar e o complicaţie după părerea mea inutilă pentru economia românească. Există cu totul şi cu totul alte mijloace într-o societate care este informatizată, pentru a urmări dacă se practică sau nu evaziune prin TVA”, consideră eurodeputatul.

Ministerul Finanţelor a modificat proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind plata defalcată a TVA şi a decis amânarea măsurii de la 1 octombrie 2017 la 1 ianuarie 2018, în urma unor consultări publice cu mediul de afaceri.