Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Avertisment Fitch: Creșterea economică a României nu este ferită de riscuri

Avansul de 5,7% înregistrat în trimestrul al doilea, suprapus cu politica fiscală și majorarea salariilor în acest an au amplificat riscurile de supraîncălzire, avertizează Fitch Ratings.

Avertisment al agenției de evaluare financiară Fitch: creșterea economică solidă a României nu este ferită de riscuri.

Avansul de 5,7% înregistrat în trimestrul al doilea, suprapus cu politica fiscală și majorarea salariilor în acest an au amplificat riscurile de supraîncălzire, avertizează Fitch Ratings.

Agenția de evaluare financiară a revizuit estimarea de creștere economică pentru România în acest an de la 4,8 la 5,1%, iar luna trecută a amintit că a confirmat ratingul Bucureștiului la perspectivă stabilă.

În contextul în care PIB-ul României a crescut în trimestrul al doilea cu 5,7%, cel mai mare avans din Uniunea Europeană, iar indicatorii de înaltă frecvenţă vor rămâne solizi, Fitch ar putea îmbunătăţi din nou estimarea referitoare la evoluţia PIB-ului în acest an.

Creșterea economică vine în contextul relaxării unor măsuri: reducerea accizelor și a TVA care au dus însă la ratarea țintelor fiscale: veniturile au stagnat, iar cheltuielile au crescut.

De altfel, agenția de evaluare financiară anticipează o încetinire a creșterii economice în următorii doi ani, 3,4% în 2018 și 3,5% în 2019.

Mai mult, Fitch avertizează că avansul rapid a început să prezinte riscuri pentru indicatorii externi şi există şi pericolul supraîncălzirii, pe fondul majorării salariilor care depășește creșterea productivității.

Tot Fitch se aşteaptă ca deficitul de cont curent să depășească în acest an 3% din PIB.  Vă reamintim, deficitul bugetar al României (pe cash) a fost în primele cinci luni de aproape trei ori mai mare ca anul trecut. Agenția prognozează că deficitul bugetar va creşte în acest an la 3,7% din PIB, de la 3% în 2016.