Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


INS: Creștere importantă a consumului. Economist la RFI: Măsurile fiscale ar putea gripa și acest motor

cosum.jpg

Image source: 
pixabay.com

Comerțul cu amănuntul a crescut în primele șapte luni cu peste 8%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Potrivit Institutului Național de Statistică, vânzările de carburanți au contribuit din plin la creșterea consumului, la fel și vânzările de produse alimentare .

Majorarea consumului trebuia să crească și colectarea, atrage atenția economistul Mircea Coșea. În plus, modificările fiscale de ultimă oră, respectiv supra-impozitarea carburanților și plata defalcată a TVA ar putea duce inclusiv la pierderea acestui atu, spune, la RFI, Mircea Coșea.  În această situație anticipată de specialiști,  industria, următorul mare motor de creștere, depinde prea mult de evoluțiile externe, explică economistul: 

"Incapacitatea bugetului de a colecta toate roadele acestei creșteri a consumului. (...) În momentul în care aveam câteva măsuri importante în vedere trebuie să ne gândim și la viitorul consumului. Acciza la carburant nu îi va afecta pe cei care pun benzină în rezervor. Va afecta pe toată lumea. (...) Vom avea o creștere a prețurilor care va afecta creșterea veniturilor. Split TVA este o chestiune exotică. Dar un efect va exista sigur: pericolul de blocaj în economie. Va afecta profitabilitatea firmelor, deci va duce și aici la o scădere a veniturilor firmelor și la o posibilă scădere a salariilor. "

 

Mircea Coșea, intervievat de Alex Olaru: