Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


FMI, răspuns pentru Tudose: Prognozele FMI nu pot ține cont de decizii politice ulterioare furnizării datelor economice

Într-un răspuns formulat în urma unei solicitări din partea RFI, biroul de la București al Fondului Monetar Internațional (FMI) răspunde criticilor formulate de premierul Mihai Tudose care a calificat prognozele instituției privind economia României drept greșite. Fondul subliniază că prognozele sale economice privind evoluția economiilor statelor nu pot ține cont de decizii politice luate ulterior furnizării datelor economice de către statele respective.

"Întâlnirea de ieri dintre premierul român și reprezentanul FMI în România a fost o vizită de curtoazie ce a avut loc în urma unei invitații a biroulului prim-ministrului. Apreciem ocazia de a ne întâlni cu premierul și schimbul de opinii cu privire la evoluțiile economice recente și perspectivele pentru viitor. Ca întotdeauna, suntem gata să continuăm acest dialog cu autoritățile în legătură cu politici de calitate care să promoveze o creștere economică sustenabilă", a transmis biroul FMI în România la o solicitare din partea RFI.

Reprezentanții Fondului s-au referit și la afirmațiile premierului Mihai Tudose care a spus că a dorit să le ofere cifre exacte delegației FMI pentru ca următoarea prognoză să nu mai conțină greșeli: „Am chemat la discuţii FMI nu pentru a lua bani, ci pentru a vorbi cu domniile lor, împreună cu ministrul de Finanţe să facă o vizită la Ministerul de Finanţe să vadă exact cifrele, fiindcă domniile lor în octombrie fac previziunea de sfârşit de an pe partea financiară a României. Dat fiind faptul că ultimele două le-au cam greşit - România nu a funcţionat aşa cum a spus FMI, cu un pic mai bine, ca să nu mai apară şi a treia greşeală care chiar ar putea fi interpretată le-am oferit suportul cifrelor oficiale ale României, ca să se bazeze pe ele”, a declarat premierul.

În replică, FMI a transmis RFI un punct de vedere oficial privind criticile venite de la premierul român: "Ca răspuns la întrebarea dumneavoastră legată de prognozele FMI, subliniem că acestea reflectă informații cu privire la datele și politicile (n.r. statului român) anunțate până la momentul realizării acestor prognoze. Rezultatele finale sunt influențate de decizii legate de politici, care sunt luate adesea la o dată ulterioară".