Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Guvernul forează după dividende suplimentare. Expert la RFI: Companiile din energie pot deveni vulnerabile

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Guvernul a contactat toate companiile de stat, pentru a vedea în ce măsură poate aduce bani suplimentari la buget. Banii vor merge în proiecte  mari de infrastructură, precum A3, a transmis premierul Mihai Tudose. „Dividentele, în mod cert, se dau acţionarilor. Nu le-a jefuit nimeni, nu le-a luat nimeni ceea ce nu aveau dreptul. Le-am luat acum pentru că acum ne trebuie”, a declarat premierul.

Anterior, transportatorul de țiței Conpet și Romgaz anunțaseră că li se solicită de către Ministerul Energiei să vireze bani  la bugetul de stat, sub formă de dividende speciale. În cazul Romgaz, este vorba de 750 de milioane de lei. 

Decapitalizarea companiilor din domeniul energiei vulnerabilizează, până un punct, sectorul, afirmă, la RFI expertul în energie Ionuț Purica. Ar putea fi afectate, printre altele,  investițiile, ratingurile companiilor, dobânzile la care se împrumută sau strategiile de dezvoltare, după cum explică Ionuț Purica: 

Romgazul a făcut profit. Profitul ăsta se duce în capitalizarea companiilor. O companie cu un capital foarte bun are capacitatea în primul rând de a face investiții cu banii proprii. Are capacitatea de a face investiții, chiar dacă ia credite, cu un rating bun, deci cu dobânzi mici. În al doilea rând, o companie capitalizată în felul ăsta poate să iasă cu acțiuni pe bursă și să-și facă finanțările chiar pe acțiuni și nu numai pe credite. În al treilea rând există întotdeauna un risc. Dacă se întâmplă știu eu ce, compania rezistă pentru că are un capital de rezervă. Pur și simplu lasă companiile cu un capital operațional mai mic. ”  

Ascultă AICI interviul integral: