Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Radu Crăciun la RFI: Aderarea la euro nu ar trebui să fie un scop, ci rezultatul reformelor

Comisia Europeană pregătește un instrument de pre-aderare la zona euro, prin intermediul căruia statele interesate să intre în acest club vor beneficia de asistență tehnică și financiară. Euro-accession, așa cum a fost numite de președintele executivului comunitar, Jean Claude Junker, apărut pe fundalul evoluțiilor din ultima perioadă, arată că principiile de la Maastricht sunt depășite. O spune la RFI economistul BCR Radu Crăciun, care e de părere că dincolo de criteriile matematice de convergență, România trebuie să caute să obțină cu adevărat o economie competitivă. 

În acest scenariu propus de Radu Crăciun, aderarea la zona euro ar fi o consecință naturală și nu un obiectiv asumat indiferent de gradul de pregătire: 

"Criteriile de la Maastricht sunt depășite în sensul în care nu mai sunt suficiente să garanteze o integrare de succes în zona euro. (...) România în momentul de față, chiar dacă îndeplinește criteriile, realist vorbind, din punct de vedere al ceea ce se cheamă convergență reală, competitivitatea economică a țării, nu este nici pe departe pregătită să intre în zona euro. (...) România e mai degrabă în clasa unor țări precum Polonia și chiar Ungaria și după cum vedem sunt țări care nu se grăbesc din cale afară să intre în zona euro. (...) Eu cred că aderarea nu ar trebui să fie un scop în sine. Aderarea ar trebui să fie rezultatul unui proces de reforme. Creșterea competitivității noastre, astfel încât să ajungem în situația în care să putem adera la zona euro atunci când vom considera potrivit să o facem. Senzația mea este cumva că punem căruța înainte cailor fără să se dăm seama că până la acel moment sunt multe alte lucruri de făcut pe care noi nu facem. (...) Bucureștiul ar putea să intre oricând în zona euro. Chiar și poate județele din vestul țării. Dar Moldova ar fi pregătită? Deci până la urmă degeaba avem anumite pete de competitivitate. Ar trebui să urmărim o uniformizare a dezvoltării țării (...) Abia ulterior să ne gândim dacă vrem sau nu în zona euro. "

Asculă AICI interviul integral cu economistul Radu Crăciun: