Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Guvernul aprobă rectificarea bugetară. Consiliul Fiscal o critică dur

Guvernul a aprobat, miercuri, prima rectificare a bugetului pe 2017, în ședința de Guvern, fiind menținut deficitul bugetar de 2,95% din PIB, se arată într-un comunicat de presă al Executivului. Potrivit acestuia, toate instituțiile publice au asigurate integral fondurile necesare pentru acoperirea cheltuielilor de funcționare. Pe de altă parte, Consiliul fiscal a emis un document care identifică elemente care sugerează o vulnerabilizare a finantelor publice.

Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a declarat, miercuri, că, în urma rectificării bugetare care este pozitivă, toate instituţiile publice au asigurate integral fondurile necesare pentru acoperirea cheltuielilor de funcţionare asigurând-se şi majorările salariale din sistemul bugetar aprobate în acest an.

„Creşterea economică de 5,8% înregistrată pe semestrul I a condus la revizuirea pozitivă a creşterii economice pe anul 2017 de la 5,2%, avută în vedere la elaborarea bugetului la începutul anului 2017, la 5,6%. Astfel, PIB-ul nominal estimat s-a majorat cu 21,9 miliarde lei, respectiv de la 815,2 miliarde lei la 837,1 miliarde lei”, a declarat ministrul Finanţelor.

Ionuţ Mişa a precizat că în aceste condiţii Guvernul realizează o rectificare bugetară pozitivă „cu încadrearea în deficitul de 2.96% din PIB.

„Veniturile bugetului general consolidat se majorează pe sold cu 1060,7 milioane lei. Cheltuielile bugetului general consolidat se majorează pe sold cu 1705,2 milioane lei, iar deficitul bugetar se menţine astfel la 2,96 din PIB potrivit metodologiei cash”, a arătat ministrul Finaţelor.

De asemenea, el a explicat că prin rectificarea bugetară veniturile au fost actualizate ţinând cont de încasările realizate pe primele şapte luni din acest an, precum şi de măsurile legislative aprobate în cursul anului.

„Menţionez că s-au asigurat fonduri suplimentare după cum urmează: la bugetele locale au fost alocate 680,1 milioane pentru: salariile profesorilor din învăţământul preuniversitar - 350 milioane lei, centre publice pentru persoane adulte cu handicap - 87,8 milioane lei, însoţitori persoane cu handicap - 110,0 milioane lei, programul cornul şi laptele în şcoli - 75 milioane lei, direcţiile de asistenţă socială şi protecţia copilului -78 milioane lei, serviciile de salvamar - 2,4 milioane lei. La ministerul Agriculturii au fost asigurate suplimentar suma de 1,8 miliarde lei pentru schemele de plăţi directe pe suprafaţă. Aceste sume vor asigura integral plata în avans pentru înfiinţarea culturilor în anul 2018. La MAI s-au alocat suplimentar 1,2 miliarde lei pentru asigurarea drepturilor salariale şi de pensii ale poliţiştilor, pentru asigurarea mentenanţelor la aeronavele din dotare, pentru achiziţia de echipamente de protecţie pentru poliţişti. La Ministerul Sănătăţii s-a asigurat suplimentar suma de 431 milioane lei pentru plata personalului din unităţile sanitare”, a susţinut Ionuţ Mişa.

Critici dure de la Consiliul fiscal

"Consiliul fiscal identifică, cu prilejul constructiei bugetare initiale, mai multe elemente de natura sa sugereze vulnerabilizarea finantelor publice pe termen mediu in conditiile inregistrarii unei deviatii de amploare de la obiectivul pe termen mediu", se arată in opinia transmisa de catre Consiliu cu privire la proiectul rectificarii bugetare citată de Hotnews.

"Cresterea economica peste asteptari nu a fost de natura sa asigure convergenta veniturilor fiscale incasate cu tintele programate, asa cum ar fi fost de asteptat, iar evaluarile initiale asupra necesarului suplimentar de cheltuieli curente au fost depasite substantial in executia bugetara” remarcă instituția.

Consiliul fiscal avertizează că ”evitarea depasirii plafonului de deficit apare drept realizabila doar ca urmare a reducerii masive a investitiilor publice comparativ cu nivelul programat”. În același scop al menținerii sub 3% a deficitului, Guvernul a procedat la ”inversarea unor reduceri de taxe operate in trecut si la introducerea unor masuri discretionare suplimentare de natura veniturilor, precum si unor varsaminte extraordinare de dividende din partea companiilor de stat.

Aceste elemente determină Consiliul fiscal ”sa recomande Guvernului elaborarea urgenta a unui plan de masuri pentru anii viitori in vederea reinscrierii deficitului bugetar pe o traiectorie convergenta cu obiectivul pe termen mediu", se mai arata in documentul publicat de Consiliul Fiscal.