Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Analist economic: Socoteala de acasă nu se potrivește cu cea de la pompă. Ne așteaptă o iarnă grea

carburanti_foto.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Prima zi cu accize mai mari este și prima zi de scumpiri ale carburanților: la pompă benzina și motorina s-au scumpit, în funcție de distribuitor, cu cel puțin 9 bani. La unele benzinării, prețul combustibilului a crescut chiar și cu 16 bani pe litru. Noi scumpiri ar urma să se producă de la 1 octombrie, deoarece calendarul de majorare a accizelor este unul etapizat. 

Guvernul, care a dat asigurări că benzina și motorina vor costa la fel, nu s-a bazat pe nimic în estimările sale. Singurul principiu după care s-ar ghida acum executivul este aducerea rapidă de bani la buget, pentru a acoperi nevoile de moment, afirmă, la RFI, analistul economic George Vulcănescu. El amintește că prețul carburanților a crescut încă de la momentul anunțului oficial privind majorarea accizelor și anticipează luni grele, cu un puseu inflaționist : 

În mod evident foamea de bani le întunecă și vederea și judecata.  Nu mai există nicio altă rațiune decât aceea de a aduce bani la buget. Socoteala de acasă nu se potrivește cu cea de la pompă nici în situația aceasta. 30 de bani au intrat în scumpire imediat după primul anunț. De la 1 septembrie, peste prețul  de la momentul respectiv. De ieri până astăzi s-au mai adăugat 10 bani. (…) Consecința cea mai gravă a acestui tip de politici economice care iese din rational, din predictibil, va face să avem un puseu inflationist. (…) De fiecare data într-un asemenea moment s-a pus în discuție faptul că se va negocia cu benzinarii să preia parte din acest șoc. Nu se întâmplă așa ceva. Șocul este preluat integral de către consummator, de cel care alimentează de la pompă. (…) Ne așteaptă o iarnă grea.  ”

Ascultă AICI interviul integral: