Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Crește ROBOR. Analist economic: Cresc și ratele. Sumele luate de la bănci ar putea fi cu 10-15% mai mici

robor.jpg

Image source: 
pixabay.com

Indicele ROBOR la trei luni, după care băncile comerciale calculează ratele creditelor, e în continuă creștere (acum la pragul de 1%), în paralel cu majorarea inflației. În consecință, posesorii de credite plătesc tot mai mult pentru împrumuturile contractate, iar cei ce intenționează să ia bani de la bancă riscă să se încadreze la o sumă mult mai mică. 

 

Creditarea în ansamblu ar putea fi încetinită și de discuțiile dintre BNR și instituțiile creditoare, dezbateri ce vizează o eventuală reducere a gradului de îndatorare la creditele de consum.
Îngrijorarea este justificată. Creditele imobiliare și ipotecare sunt cele mai afectate, explică la RFI analistul economic Dragoș Cabat. Ratele se vor majora, iar în următorii ani sumele care vor putea fi luate de la bănci vor fi cu 10-15% mai mici, anticipează Dragoș Cabat:

D.C.: Este o îngrijorare justificată pentru că mai ales creditele pe termen lung, adică cele imobiliare și cele ipotecare, depind de ROBOR la trei luni, șase luni, în funcție de cum a fost negociat cu banca. Și în măsura în care ne așteptăm ca în perioada următoare, în următorii ani.... contează fiecare creștere din aceasta...fiecare majorare înseamnă mai mulți bani plătiți de persoanele respective la ratele pe care le au de plătit.

Rep.: În egală măsură creșterea ROBOR înseamnă și că cei care intenționează să-și iau un credit nu se mai pot califica pentru o anumită sumă? Vor trebui să se mulțumească cu mai puțin?

D.C.: Da. Având în vedere că vorbim despre credite pe termen lung, 25-30 de ani, acolo o diferență mică în ceea ce privește dobânda, înseamnă  și o sumă pe care o poți accesa cu 10-15%, uneori, mai redusă decât era înainte de o variație a ROBOR-ului. 

 

Ascultă AICI interviul integral: