Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dezvoltatori imobiliari: Restricțiile pentru instalarea centralelor de apartament, întoarcere în timp

termo.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Dezvoltatorii imobiliari care construiesc în zone unde există sisteme de termoficare ar putea fi obligați să demonstreze (printr-un studiu făcut de experți independenți)  că centralele individuale de apartament sunt mai eficiente decât sistemul public. În caz contrar, Primăria nu ar mai elibera autorizația de construcție. Sunt prevederi incluse în Legea de modificare a energiei termice, dezbătută în aceste zile la comisia de specialitate din Camera Deputaților. 

O astfel de măsură stârnește însă reacția vehementă a dezvoltatorilor imobiliari. Cătălin Grigore, membru al Asociației de profil susține, la RFI, că domeniul este deja sufocat de birocrație și că impuneri de acest fel ar întârzia și mai mult obținerea de documente. Dacă vom fi obligați să ne întoarcem în trecutul sumbru  în care așteptam să primim căldură, ne vom lupta pentru drepturile noastre, avertizează Cătălin Grigore: 

Și-așa lucrurile s-au îngreunat foarte tare și nu uitați că în România birocrația este la cote amețitoare. Un astfel de studiu nu ar face altceva decât să împiedice probabil încă 30-40 de zile obținerea altor documente. Nu e o veste foarte bună pentru noi. Cine a propus asta nu cred că a înțeles foarte bine fenomenul. Cumpărătorul de astăzi de locuință nouă cere foarte multe lucruri noi. Și plătește pentru ele dar și are așteptări mari. Din aproape 260 de membri în momentul acesta înscriși în Asociație doar pe zona de sud a Capitalei, un singur proiect imobiliar a recurs la această branșare la termoficare. Asta acum zece ani de zile. Și credeți-mă că nu a fost pe gustul niciunui cumpărător. Dacă vom fi obligați să ne întoarcem în trecutul sumbru în care să așteptăm cu toții să primim căldură, cu siguranță ne vom lupta pentru drepturile noastre.” 

Ascultă AICI interviul integral: