Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Adevăratul motiv al schimbării modului de plată a contribuțiilor sociale

money-308815_960_720.png

Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a declarat, ieri, la Parlament, că Guvernul va da o lege prin care angajatorul din mediul privat va fi obligat să menţină nivelul salariului brut, ca urmare a transferului asigurărilor din sarcina angajatorului în cea a angajatului.
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Ideea de a transfera contribuțiile angajatorului în contul angajatului nu mi s-a părut foarte rea atunci când a fost lansată. Existau câteva argumente pentru a susține o astfel de măsură, care a fost adusă în discuție prima dată anul trecut și care se va aplica începând cu 1 ianuarie 2018.

Argumentele în favoarea unei astfel de măsuri erau următoarele.

Prima virtute a acestui sistem este aceea de a arăta mai clar angajatului efortul pe care îl face angajatorul pentru a plăti un salariu. Este greu de spus în ce măsură acest experiment pedagogic va avea și efectul așteptat.

Un al doilea avantaj adus în discuție pentru noul mecanism de plată este acela al simplificării plății contribuțiilor sociale. Un al treilea argument în favoarea modificării plății contribuțiilor ar putea fi acela al creșterii disciplinei fiscale. În sensul că există situații în care angajatorii, companiile, „uitau” să vireze plata asigurărilor sociale aferente angajaților. Uitau sau se făceau că uită. Practic, unii dintre angajați se trezeau, după o perioadă, că nu le-au fost plătite contribuțiile. Cu siguranță, însă, nici în varianta nouă nu există nicio garanție că evazioniștii nu vor proceda la fel ca înainte.

A mai fost vehiculat un avantaj al centralizării contribuțiilor sociale și anume că noul sistem va duce la creșterea pensiilor. Este un argument parțial fals. De ce? Pentru că bugetul de pensii este într-un deficit major, în sensul că un sfert din banii fondului de pensii provin de la buget, prin subvenții. De asemenea, modul de calcul al pensiei publice este atât de complicat și de netransparent încât este imposibil ca această măsură să ducă la creșterea pensiei. De fapt, creșterea punctului de pensie, care are și o reglementare legală, nu depinde în niciun caz de metoda de plată a contribuției, ci de o decizie politică.

Cu adevărat ar putea să crească pensiile doar dacă pilonul II, administrat privat, va primi o alocare mai mare. Dar acest lucru este sub o mare incertitudine, cea mai recentă veste despre soarta pilonului II de pensii administrat privat fiind că se va cere celor care contribuie să opteze pentru a rămâne în sistem sau să își continue plățile doar către bugetul de asigurări sociale de stat.

Toate argumentele în favoarea luării măsurii pălesc în fața problemelor care apar. În esență, totul pleacă de la faptul că noul sistem de unificare a contribuțiilor angajatului cu cele ale angajatorului va duce la scăderea salariului net. Pentru a compensa o astfel de scădere se fac modificări majore. Se scad contribuțiile sociale totale de la 39,25% la 35%. Se scade impozitul pe venit de la 16% la 10%. La companiile de stat și la instituțiile publice se poate da o lege care să mărească salariul brut, până la nivelul la care salariul net rămâne la fel. Dar ce se întâmplă cu firmele private? Ministrul finanțelor a găsit soluția: dă o lege în care se impune să nu scadă salariile nete. O altă idee inedită, alături de altele, care ar putea bulversa sectorul privat.

Trecerea contribuțiilor sociale ale angajatorului în contul angajatului ridică o serie de semne de întrebare serioase. Nu este deloc clar felul în care se vor finanța fondul de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale, bugetul asigurărilor de șomaj și fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale. Toate aceste fonduri au bani care provin din contribuția angajatorului cu diverse procentaje și atenție, înregistrează excedente. Unele mai mari, altele mai mici. Este de așteptat ca aceste fonduri să fie finanțate începând cu anul viitor în mod netransparent. În sensul că din „oala comună” a contribuțiilor se vor direcționa bani către fondurile speciale. De fapt, este mult mai probabil ca excedentele bugetelor să fie folosite de către guvern în mod netransparent. Este posibil ca, de fapt, acesta să fie adevăratul motiv pentru care guvernul își dorește să facă schimbarea modului de plată a contribuțiilor sociale.