Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ce produse contrafăcute se vând cel mai des în România?

ce_produse_contrafacute_vand_romania.jpg

Produse de îmbrăcăminte contrafăcute, confiscate de poliţiştii de frontieră mehedinţeni (Sursa foto: site Poliţia de Frontieră)
Produse de îmbrăcăminte contrafăcute, confiscate de poliţiştii de frontieră mehedinţeni (Sursa foto: site Poliţia de Frontieră)

Cosmeticele şi textilele se află în topul produselor contrafăcute care se vând în România. Clasamentul contrabandei e dominat de produsele din alcool şi tutun.

Potrivit unui sondaj IRES, traficul ilicit este favorizat de nivelul scăzut de trai, corupţie şi diferenţele de preţ faţă de alte ţări.

Asociaţia pentru Combaterea Traficului Ilicit “Viitorul” (ACTIV) îşi propune să fie liantul între instituţiile statului, consumatori şi producătorii de mărfuri afectaţi de aceste fenomene.

Directorul executiv al asociaţiei, Daniel Mărăcineanu, spune la RFI că “în ceea ce priveşte accesibilitatea la aceste produse din studiul nostru, din studiul efectuat împreună cu cei de la IRES, produsele de contrabandă constând în produse cosmetice, apoi textile, marochinărie, genţi, partea aceasta şi produsele care aparţin de industria farma, dar pe partea de suplimente alimentare sau produse cosmetice care se găsesc în farmacii domină topul”.

“Dacă ne uităm la cercetarea întreprinsă de forul european EUIPO, atunci vom vedea că pe primul loc în ceea ce înseamnă produse de contrabandă se regăsesc medicamentele, urmate de textile, podiumul fiind completat, dacă nu mă înşel, cu produsele din industria auto, mă refer aici la piesele şi componentele de schimb, mai e vorba acolo şi de articole cosmetice pe locul patru, la un procent aproximativ egal cu piesele auto, jucării, articole sportive. Dacă ne referim la contrabandă, în schimb, lider detaşat este industria tutunului”, precizează Daniel Mărăcineanu.

Daniel Mărăcineanu, despre fenomenul contrafacerii în România