Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Split TVA, mod de utilizare

feet-1621110_960_720.jpg

De la 1 octombrie 2017 orice firmă poate opta să aplice mecanismul plății defalcate a TVA. Split TVA devine obligatoriu din 2018. Premierul Mihai Tudose susţine că România este ţara cu cel mai mic grad de colectare pe TVA, de 75 la sută, şi că 25 la sută din banii pe care românii îi plătesc pentru stat nu ajung la acesta, fiind vorba de sume de ordinul miliardelor.
Image source: 
pixabay.com

La unele ore, în București, este mai rapid să circuli cu tramvaiul, fapt care m-a făcut să folosesc acest mijloc de transport. În tramvai, surpriză, se urcă o femeie care are într-o mână o plasă mare plină de produse și în cealaltă, întinși ca pe tarabă, un șirag de ciorapi și prosoape. Este un comerciant ambulant care se plimbă prin tramvai și face reclamă mărfurilor. Ciorapii sunt colorați ca penele unui papagal și pentru promovare, femeia poartă chiar ea o pereche pe care o arată potențialilor clienți.

M-a surprins succesul comercial. Două călătoare au cumpărat pe loc câteva perechi de ciorapi și câte un set de prosoape. În total, cred că în două minute a vândut de vreo 40 de lei. Pentru că tocmai fusesem la o conferință pe tema implementării plății TVA în cont separat, mi-a stat pe limbă să o întreb pe vânzătoarea ambulantă dacă a auzit de split TVA, dar răspunsul era evident. Și atunci mi-am luat inima în dinți și am întrebat: „ciorapii sunt fabricați în România?”. Răspunsul a fost surprinzător: „Domnu, să vă spun sincer, nu sunt făcuți aici. Dar ce se mai fabrică în România?”. M-a lăsat fără replică. Vânzătoarea ambulantă din tramvai era sceptică în capacitatea economiei românești de a produce ciorapi și prosoape.
 
Sunt curios dacă oficialii guvernamentali, înainte de a iniția split TVA, știau de existența vânzătorului ambulant din tramvai. Probabil că nu, dar introducerea plății defalcate a TVA s-a făcut în numele luptei cu evaziunea. Adevărul este că România are cea mai mare diferență din Europa între obligația de plată a TVA și taxa efectiv achitată. Acesta este motivul oficial pentru care s-a inițiat split TVA. O metodă care trebuie spus că este unică în Europa și asupra căreia există deja o dezbatere în ce măsură este sau nu în concordanță cu normele fiscale europene. Până să se lămurească dacă este în acord cu legislația europeană, Ordonanța privind split TVA a fost deja aprobată de guvern și se află în Parlament pentru dezbatere și adoptare.
 
Culmea este că noul sistem de plată nu va rezolva problema pentru care a fost implementat, adică evaziunea fiscală. Sau mai exact efectul va fi limitat. Consultanții fiscali susțin că sistemul split TVA poate fi util doar în cazul celor care colectau TVA și plecau cu banii în loc să îi plătească la buget. Cazurile de acest tip nu sunt însă foarte numeroase, ele reprezentând doar 10% din evaziunea estimată pe TVA. Restul de 90% este alt tip de evaziune.
 
Adică, folosirea de documente false sau lipsa documentelor va scăpa de sub controlul split TVA. De asemenea, există moduri de operare pentru a ieși de sub controlul split TVA. Spre exemplu, un furnizor livrează marfă unei firme înregistrate în Bulgaria sau într-o altă țară europeană. De fapt, produsele se trimit în România, numai facturile se fac cu compania dintr-o țară vecină pentru a se scăpa de plata TVA, tranzacția fiind intracomunitară. Și acest gen de fraudă nu poate fi oprit prin introducerea sistemului split TVA. Deci, evaziunea va exista, în pofida a ceea ce își propune guvernul prin introducerea plății defalcate a TVA.
 
În schimb, split TVA va fi o mare problemă pentru companiile mici, mijlocii și mari. Firmele mici sunt aproape aruncate în zona gri sau neagră. Este posibil ca multe companii mici din sectorul comercial să prefere să își transfere o parte a activității în zona neagră, pentru a evita birocrația excesivă introdusă de split TVA. Și nu doar birocrația, ci și lipsa de cash-flow. Companiile mijlocii vor suferi chiar din acest motiv: banii din TVA pe care îi pot rula acum făcând diverse plăți, până la data la care trebuie plătiți către buget, nu vor mai exista, fiind blocați în contul special.
 
În fine, companiile mari vor fi nevoite să facă cheltuieli cu sistemul informatic și cu angajarea de noi salariați în departamentele specializate. Cheltuieli care vor fi recuperate prin prețuri, adică de la consumatori.
 
Sistemul split TVA pare simplu, dar este extrem de complicat. Din cauza nenumăratelor situații practice pe care modelul de plată defalcată a TVA le ignoră sau le scăpă din vedere. Split TVA va face viața un calvar companiilor mari, pentru că guvernul crede că o poate obliga pe vânzătoarea ambulanță din tramvai să plătească TVA.

1151