Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Produse false din carne, în magazinele din România. Ce a descoperit InfoCons şi ce spune Romalimenta?

produse_carne_false_magazine_romania.png

Carne "falsă", în magazinele din România?
Carne "falsă", în magazinele din România?

Aproape jumătate dintre produsele semipreparate din carne puse în vânzare pe piaţa din România sunt false. Afirmaţia îi aparţine lui Sorin Mierlea, preşedintele InfoCons, asociaţie de protecţie a consumatorului. El spune că analizele din laboratoarele Larex şi ANSVSA arată că 40% dintre produsele testate prezintă diferenţe între ce scrie pe etichetă şi conţinutul propriu-zis. De partea lor, patronatele din industria alimentară spun că afirmaţiile şefului InfoCons sunt uşor hazardate.

Totul pleacă de la definiţia produsului fals din carne. Preşedintele InfoCons, Sorin Mierlea, explică la RFI ce a descoperit în urma analizelor de laborator: “S-au găsit în primul rând, ca idee, mai multe E-uri decât ceea ce scria pe etichetă, mai mult amidon, din păcate mai multă sare şi sarea are un impact extrem de important, în condiţiile în care suntem pe primele locuri la nivelul UE la bolile cardiovasculare, iar conţinutul de sare este un factor de risc pe acest segment”.

 

Reacţia Romalimenta

 

De partea sa, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Industria Alimentară, Sorin Minea, este rezervat în privinţa datelor avansate de InfoCons. Şeful Romalimenta spune la RFI că legislaţia permite unele variaţii în compoziţia produselor şi crede că declaraţia lui Sorin Mierlea este riscantă: “Uşor hazardată. N-am nici un fel de date care să-mi spună că-i 40%, 10%, 70%. Ceea ce e real e că pe piaţă au existat şi vor exista întotdeauna, nu numai pe piaţa românească, produse falsificate, dar ce ar fi necesar aici ar fi o definire a ceea ce înseamnă produs falsificat, să nu fie cumva o confuzie de termeni. Un produs falsificat înseamnă un produs care are alte materii prime sau alte calităţi decât cele anunţate de către producător. Dacă însă este vorba de variaţia unor parametri, variaţia unor parametri în anumite limite este admisă, mai ales în produsele din carne, datorită tipului de carne, datorită tipului de sare şi aşa mai departe. Bineînţeles, aceste variaţii nu pot fi foarte mari. Un produs care este declarat 90% carne nu poate să aibă 70% grăsime”.

Ce ar trebui să se întâmple mai departe? InfoCons aşteaptă un răspuns oficial şi măsuri clare de la Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

De partea ei, ANSVSA anunţă că a constituit deja un grup de lucru pe tema produselor false din carne.

 
Sorin Mierlea şi Sorin Minea, intervievaţi de Cosmin Ruscior, despre produsele false din carne