Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Germania: care sunt provocările economice

federal-chancellery-637999_960_720.jpg

Sediul cancelariei federale
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Noua arhitectură politică din Germania are în față o serie de provocări economice. Sintetizate ele pot fi numite racordarea economiei germane la exigențele secolului XXI. Adică, Germania are nevoie de dezvoltarea internetului de bandă largă și de mai multe investiții în educație sau în infrastructură.

Dar, economia germană are o bună bază de plecare în atingerea obiectivelor. O analiză a agenției de presă Bloomberg arată, în sinteză, starea la zi a economiei germane. Totul începe cu o rată scăzută a șomajului. După ce în urmă cu două decenii, fostul cancelar Gerhard Schroder a inițiat reforma pieței muncii, acum șomajul a ajuns la un nivel scăzut record de 3,8%, aproape de cifră din SUA și Marea Britanie și mai mic decât în Franța și Italia.
 
Calitatea economiei este dovedită de productivitatea muncii. Astfel, Statele Unite, Germania și Franța sunt lideri între țările G-7, cele mai industrializate, Germania înregistrând o valoare de 66,60 dolari PIB pe oră lucrată.
 
De asemenea, Germania a decis ca după accidentul din anul 2011 de la Fukushima să schimbe politica energetică, în sensul orientării către energie regenerabilă. În acest moment, Germania produce energie în proporție de 27% din surse regenerabile, cel mai ridicat nivel din lume, dar și cu un tarif mai mare decât în alte economii dezvoltate.
 
Societatea germană se confruntă, însă, cu o problemă demografică. Până în anul 2050, populația Germaniei va scădea cu 3%, spre deosebire de Franța, Marea Britanie sau Statele Unite, care nu suferă de acest sindrom. Poate că văzând aceste cifre se poate înțelege altfel acum deschiderea granițelor pentru imigranți, decizie care a adus în Germania aproximativ 1,3 milioane de refugiați.
 
Însă, cifrele arată și sensibilitățile economiei germane. În primul rând, este vorba despre o rată scăzută a cheltuielilor publice pentru cercetare-dezvoltare, pentru drumuri, școli sau spitale. Germania a cheltuit doar 10% din totalul cheltuielilor bugetare către aceste domenii, mult mai puțin decât Franța, Canada, Statele Unite sau chiar Italia. De asemenea, în ceea ce privește conexiunea la internet de bandă largă prin fibră optică, este extrem de redusă în Germania (1,8%), mult mai jos decât Franța, cu 7%, și la ani-lumină de Japonia care înregistrează un nivel de 75%.
 
Cotidianul francez „Les Échos” a prezentat și o serie de date insolite despre Germania. Iată câteva dintre ele. Nemții beau 104 litri de bere pe cap de locuitor pe an, mai puțin, însă, decât cehii care ajung la 142 litri pe cap de locuitor. Speranța de viață pentru femeile germane este de 83 ani mai mult cu 2,4 ani decât în Franța. Teritoriul Germaniei are o suprafață de 357.000 de km pătrați, mai puțin decât Franța, care are o suprafața de 551.000 kilometri pătrați, Spania sau Suedia. Germania a obținut 61 de premii Nobel, mai puține decât SUA care are 259 și Marea Britanie, cu 85 și mai multe decât Franța, care a obținut 51 de premii Nobel.
 
Wolfsburg este orașul cel mai dezvoltat din Germania cu un PIB de 136.000 euro pe cap de locuitor. Trebuie spus că Wolfsburg este orașul în care își are sediul constructorul auto Volkswagen. Wolfsburg este urmat de Munchen, Hamburg și Frankfurt. Trebuie, de asemenea, remarcat că Berlin este singura capitală europeană care are un PIB pe locuitor mai mic decât media națională.
 
China este principalul partener comercial al Germaniei cu schimburi de 170 miliarde euro. Exporturile de produse agroalimentare ale Germaniei ajung la 70 miliarde euro (după SUA și Olanda), iar pe piața internă, germanii consumă 800 de milioane de tone de cârnați, o mâncare tradițională, alături de cele 300 de feluri de produse de panificație. De altfel, Germania organizează cea mai mare sărbătoare populară, Oktoberfest, la care, anul trecut, au participat 6 milioane de oameni. În fine, Germania are 80 de sedii de operă (în Berlin sunt trei), ceea ce arată dragostea pentru muzică a nemților.
 
Dincolo de cifre și de analiza economiei germane, trebuie spus că Franța așteaptă clarificarea puterii politice din Germania pentru a lucra împreună la viitorul Uniunii Europene. O temă de maximă importanță pentru România.