Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Hidroelectrica se listează în valuri. Analist: Soarta va depinde și de mesajele guvernului

hidroelectrica-logo-sursa-cotidianul.jpg

Image source: 
cotidianul.ro

Ministerul Energiei propune listarea unui pachet de 10% din acțiunile Hidroelectrica și anunță că a făcut deja o informare în acest sens, în Guvern. Eventuala listare ar urma să impulsioneze piața de capital din România și ar putea aduce statului până la un miliard de euro. Sunt însă și voci care susțin că momentul prielnic a fost ratat prin amânările succesive ale vânzării de acțiuni pe bursă. 

 

„Intenţionăm, în primul rând, să facem listarea. Am făcut o notă de informare în Guvern acum o săptămână cu intenţia de schimbare“, a transmis ministrul energiei, citat de Agerpres. Modificarea la care se referă Toma Petcu vizează listarea unui pachet de 10 și nu 15%, așa cum se discuta inițial. Practic, vânzarea acțiunilor pe Bursă ar urma să se facă în două tranșe, iar demersul, estimează voci din piață, ar putea aduce statului în jur de un miliard de euro și impulsiona piața de capital. Bursa de la București crește încet, dar sigur. Cu listări de peste 250 de milioane de euro în ultimul an, BVB este a doua cea mai dinamică din regiune. Cu un amendament însă: la București se fac într-o zi tranzacții cât într-un sfert de oră la Varșovia.

Revenind la Hidroelectrica, sunt specialiști care susțin că momentul de favorabilitate maximă a fost ratat. În funcție de cum va fi făcută, listarea poate fi în continuare un succes, e de părere Valentin Ionescu, fost ministru al Privatizărilor. Cota Hidroelectrica (refăcută după patru ani de insolvență,  timp în care au fost reziliate contractele cu așa numiții băieți deștepți) este încă foarte bună,  dar soarta listării va depinde și de factorul politic și de mesajele pe care le va da guvernul. Va fi un adevărat test, consideră  Valentin Ionescu: 

Părerea mea este că 10% nu este foarte mult. Ar deschide un pic apetitul pieței pentru acțiuni (...) Momentul nu mi se pare chiar prost. Ceea ce ar putea să influențeze negativ această listare este politica generală a guvernului vis-a-vis de ceea ce face în economie, de modul în care intervine în economie, de modul în care vede restructurarea. Prin urmare avea două situații. Pe de o parte o companie care este printre cele mai valoroase în momentul de față în România. Asta o ajută să obțină o cotă foarte bună la Bursă. Pe de altă parte am un mediu creat de zona politică care ar putea să constituie un dezavantaj. 

 Ascultă AICI interviul integral: 

Pregătirea unei listări durează în jur de trei luni. Hidroelectrica s-a aflat în insolvenţă patru ani, până în 2016, timp în care a reziliat contractele cu așa numiții băieți deștepți, și-a majorat semnificativ cota de piață și a trecut de la pierderi la 1,5 miliarde de lei profit.