Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ce trebuie să învețe România în privința fondurilor suverane de investiții

bani_37.jpg

Image source: 
RFI

Într-un moment în care guvernul României a înaintat către Parlament legislația privind crearea fondului suveran de investiții, un institut internațional specializat a publicat un clasament al fondurilor de acest tip din lume. Recent, fondul suveran norvegian, cel mai mare din lume, a ajuns la o valoare a activelor de 1.000 miliarde dolari, conform Băncii Naționale a Norvegiei, instituția care auditează fondul. La acest nivel, dacă, teoretic, activele fondului s-ar împărți la cei 5,3 milioane cetățeni norvegieni ar reveni aproximativ 190.000 dolari pentru fiecare. Evident, este doar un calcul teoretic pentru că fondul suveran de investiții din Norvegia nu își propune să își lichideze activele peste noapte. Fondul a fost creat în anul 1990 cu scopul de a deveni un instrument de rentabilizare a resurselor de petrol ale țării. În acest moment, fondul deține participații la aproximativ 9.000 de companii din întreaga lume și reprezintă 1,3% din capitalizarea mondială.

Al doilea mare fond suveran al lumii, în funcție de active, este deținut de Emiratele Arabe Unite. Fondul a fost creat în anul 1977, are o capitalizare de 850 miliarde euro (ceva mai mult decât cea a companiei Apple) și este deținut și gestionat de guvernul Emiratelor Arabe Unite, președintele instituției fiind chiar șeful dinastiei conducătoare de la Abu Dhabi. Fondul s-a capitalizat tot grație resurselor financiare obținute din petrol și la fel ca fondul norvegian, plasamentele instituției financiare din Abu Dhabi sunt orientate către acțiuni ale companiilor din țări dezvoltate, în special din Europa și Statele Unite. În plus, instituția de la Abu Dhabi are plasamente și în fonduri de risc sau în investiții de capital.
 
Al treilea cel mai mare fond suveran din lume este cel al Chinei. De fapt, este unul din cele patru fonduri chineze care gestionează resursele valutare ale Chinei acumulate grație excedentului comercial. Fondul a fost înființat în anul 2007 și a avut ca obiectiv investiția în active stabile, în principal în obligațiuni, care să pemită să pună la adăpost rezervele valutare chineze de fluctuațiile dolarului. Fondul chinez a ajuns la active de aproximativ 800 miliarde de dolari și și-a diversificat strategia de investiții, căutând domenii precum infrastructura, energia sau piața imobiliară.
 
Trebuie precizat că, totuși, cele trei fonduri suverane sunt devansate de două fonduri de pensii, cel american și cel japonez. Fondul de securitate socială american a fost creat în 1935 și are active de aproximativ 3.000 de miliarde de dolari. El este urmat din punctul de vedere al dimensiunii de fondul suveran de pensii al Japoniei. Constituit relativ recent, în anul 2006, a ajuns la active de 1.300 miliarde dolari. Cele două instituții financiare acționează ca fonduri de pensii și nu ca fonduri de investiții clasice, în sensul că plasamentele pe care le fac sunt mult mai conservatoare, mai lipsite de risc.
 
Dar, lumea este plină de fonduri de investiții. Iată doar câteva exemple ale unor state africane. Angola are un fond suveran creat din resursele obținute din petrol cu active de 5 miliarde de dolari. Fondul din Botswana este creat din venituri din diamante și resurse minerale și are o valoare de 5,4 miliarde dolari. Iar Nigeria a creat un fond de 1,3 miliarde dolari cu surse din exploatarea petrolului. Desigur, multe alte state, de pe toate continentele, au creat fonduri suverane cu active mai mici sau mari și care, majoritatea, s-au capitalizat pe baza resurselor obținute din exploatarea resurselor naturale ale statului.
 
Din păcate, România a ratat șansa să creeze un adevărat fond de investiții care să strângă, de exemplu, veniturile rezultate din privatizarea companiilor de stat. În acest moment, programul de guvernare și proiectul de lege înaintat în Parlament își propune ca fondul suveran să concentreze active de până la 10 miliarde de euro. După cum a început, cu o capitalizare pe baza dividendelor de la companiile de stat, nu va fi deloc ușor să se ajungă la nivelul propus. Deocamdată, fondul poate fi cel mult de rangul unui stat african. În plus, fondurile suverane sunt auditate și evaluate de instituții de specialitate. Pentru a intra în această industrie, Fondul suveran de investiții din România trebuie să își definească obiectivele și să respecte principiile guvernanței corporative.
 

625