Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bruxelles-ul trimite o delegație la București pe fondul îngrijorărilor privind deficitul bugetar

În timp ce oficialul de la Bruxelles prezent la Comisia de Buget-Finanțe din Camera Deputaților atrăgea atenția că România merge în direcția greșită, parlamentarii de la putere încercau să-i transmită că țara noastră nu are nicio problemă și că situația este sub control, spune la RFI deputatul USR, Claudiu Năsui.

Îngrijorată că România ar putea depăși ținta de deficit bugetar de 3%, Comisia Europeană a trimis la București mai mulți reprezentanți pe probleme economice și financiare.

Între ei, chiar directorul Direcției pentru Afaceri Economice și Financiare, István Székely. Acesta a fost atât la Ministerul Finanțelor, cât și la comisia de buget-finanțe din Camera Deputaților.

” În cadrul Comisiei pentru Finanțe și Bănci am primit vizita directorului General István Székely, care e din Direcția pentru Afaceri Economice și Financiare, care supraveghează statele membre și care are, între altele, atribuțiile acestea în materie de componentă preventivă și corectivă. Practic, făcând parte din tratatul acesta care ne limitează deficitul la 3%, printre altele, și ne limitează și cheltuielile structurale la 1% sau cel puțin e un angajament pe care România și l-a luat să respecte aceste criterii, practic dânșii vin și verifică și, la început, dacă au indicații că un stat membru ar urma să-și încalce aceste angajamente se activează componenta preventivă, după care, dacă se încalcă, se activează componenta corectivă”, a spus deputatul USR, Claudiu Năsui la RFI.

Potrivit unor surse europene, România se află sub o procedură preliminară care vizează devierea semnificativă de la regulile de disciplină bugetară. România nu a ajuns încă să înregistreze un deficit bugetar mai mare de 3% din PIB, dar surse europene spun că situația este deja îngrijorătoare, iar Comisia cere Bucureștiului măsuri preventive.

În timp ce oficialul de la Bruxelles atrăgea atenția că România merge în direcția greșită, parlamentarii de la putere încercau să-i transmită că țara noastră nu are nicio problemă și că situația este sub control.

Claudiu Năsui, membru în comisia de Buget Finanțe, a declarat la RFI că unul dintre deputați a început chiar să se plângă de existența acestei ținte de deficit de 3%.

Domnul István Székely ne-a spus că a avut întrevederi și cu MInisterul Finanțelor. Din păcate, acum, atitudinea celor din coaliția de guvernare a fost una de tipul nu avem nicio problemă, stați liniștiți, situația este sub control. Au fost momente în care unii (n.r. parlamentari PSD și ALDE) au început să vorbească de creșterea economică și cum totul e bine, despre alți factori să divagheze cumva dinspre subiectul pentru care venise domnul Szekely și momente în care chiar un membru a început să atace această limitare de 3%, că noi de ce ne-am angajat la așa ceva, că nu este normal”, a spus Claudiu Năsui.

”Dl Szekely a fost foarte diplomat cu noi, dar ne-a spus niște lucruri foarte clar – ne îndreptăm într-o direcție greșită, ne-a mai spus că ce se întâmplă acum va naște dezechilibre pe care le vom plăti ani la rând.Concluzia de partea română, ca să zic așa, din păcate a fost că lăsați că o s-o dregem, că merge bine și că oricum limita asta de 3% este excesivă și nu e nevoie de ea, ceea ce este foarte trist, dar reflectă cumva mentalitatea celor de la guvernare”, a mai precizat deputatul USR.

 
Deputatul USR, Claudiu Năsui, în dialog cu Valentin Chisoceanu