Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Creșterea ROBOR: BNR intervine pentru a crește lichiditatea în piață, dar nu umblă la dobânda cheie

Banca Națională anunță o serie de măsuri care ar urma să crească lichiditatea în piață, cu efect direct asupra indicelui ROBOR. Valoarea acestui indicator-cheie, în funcție de care se calculează dobânzile la creditele în lei, a crescut abrupt în ultimele zile și a ajuns, astăzi, la 1,8%, cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani.

Consiliul de Administrație al BNR a decis în primul rând să mențină dobânda de politică monetară la 1,75%, nivel stabilit încă din primăvara anului 2015. În schimb, Banca Centrală a activat un instrument pe care îl are la îndemână, astfel încât să crească lichiditatea în piață. Tocmai lipsa lichidității, explicau majoritatea analiștilor, ar provoca explozia ROBOR, în contextul în care puseul inflaționist, anticipat pentru această toamnă, încă nu s-a manifestat cu adevărat.

Concret, BNR a umblat la ajustarea unor dobânzi aplicate, pe de o parte împrumuturilor pe care le fac insituțiile creditoare la Banca Centrală și pe de altă parte plasamentelor de o zi pe care le fac băncile. Tehnic vorbind, BNR a îngustat coridorul format de facilitatea de credit şi de depozit din jurul dobânzii-cheie – indicator oricum mai mare în România decât în multe alte state europene. 

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale s-a reunit așadar pe fundalul ultimelor evoluții din piață,  creșterea abruptă a indicelui ROBOR și majorarea prețurilor. Nici contextul politic nu este lipsit de tensiuni: premierul a criticat, public, Banca Centrală , responsabilă, în viziunea lui Mihai Tudose, de explozia ROBOR.  

Una din dilemele analiștilor viza felul în care își va stabili BNR prioritățile. Cu alte cuvinte, dacă va interveni pentru a calma ROBOR-ul sau mai degrabă preventiv, pentru a evita creșterea inflației. Evident, deciziile vizează stăvilirea ROBOR.

De remarcat faptul că Banca Națională nu face deocamdată nicio referire la nivelul rezervelor minime obligatorii, una din cele mai clare căi de a influența lichiditatea din piață. 
 

887