Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


D.Trump nu certifică respectarea acordului nuclear de către Iran. Marile puteri reacționează

Preşedintele american, Donald Trump, a anunţat vineri seară că nu poate confirma respectarea de către Iran a Acordului nuclear semnat cu marile puteri. Totuși nu a dispus retragerea pentru moment a Statelor Unite din Tratat, dar a avertizat că acest lucru se poate produce "oricând".

O reacție comună a venit din partea președintelui francez Emmanuel Macron,a cancelarului german Angela Merkel șia premierului britanic Theresa May  care avertizează Statele Unite să nu ia decizii unilaterale care ar putea afecta acordul nuclear cu Iranul, informează Reuters.

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunțat vineri că nu certifică respectarea de către Iran a acordului încheiat în 2015 cu marile puteri și a anunțat o strategie americană mai dură față de Teheran, transmit agențiile de presă internaționale

In replică liderul de la Teheran, Hassan Rouhani a susținut că "niciun președinte nu poate revoca un acord internațional" și a insistat că "Iranul va continua să își onoreze angajamentele", dar că țara sa se va retrage din acordul nuclear încheiat în 2015 cu marile puteri, dacă respectiva înțelegere nu este în interesul național, informează Reuters.

Federica Mogherini, înalt reprezentant al Uniunii Europene pentru politica externă și de securitate, a reacționat la discursul de vineri al lui Trump pe tema acordului arătând că acesta nu poate fi renegociat. Comunitatea internațională nu poate anula un acord care funcționează, a insistat ea.

Arabia Saudită și Israelul au salutat noua strategie americană. Guvernul de la Riyadh a calificat orientarea anunțată de Trump drept "hotărâtă" și a susținut că ridicarea sancțiunilor a permis Iranului să își dezvolte rachetele și să își intensifice sprijinul pentru grupări militante cum ar fi Hezbollah din Liban sau houthi din Yemen. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat, într-o declarație video, că "Președintele Trump tocmai a creat ocazia de a revizui acest acord rău, de a respinge agresiunea Iranului și de a răspunde la sprijinul criminal pentru terorism".

Poziția președintelui iranian a fost reluată și de ambasadorul Iranului la ONU, Gholamali Khosroo, într-o scrisoare către secretarul general al organizației, Antonio Guterres, citată de DPA. Diplomatul acuză SUA că "au încălcat atât spiritul, cât și litera" acordului denumit oficial Planul Comun și Cuprinzător de Acțiune, semnat în 2015 de cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU (SUA, Rusia, China, Regatul Unit și Franța) și de Germania. Iranul "nu va fi primul care se va retrage din acord, dar dacă drepturile și interesele sale nu sunt respectate, va înceta implementarea tuturor angajamentelor și își va relua programul nuclear pașnic fără nicio restricție", a scris Khosroo.