Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cu cât au crescut salariile? Depinde

salarii.jpg

Potrivit statisticii oficiale, creșterea salarială reală este cu 12% mai mare decât anul trecut. Domeniul cu salariile cele mai mari este cel de tehnologia informației.
Image source: 
pixabay.com

Cum evoluează salariile? Răspunsul la această întrebare, care interesează pe fiecare angajat sau angajator din România, poate fi obținut din două surse. Prima este cea oficială, întrucât Institutul de Statistică a publicat recent datele privind câștigul salarial; o a doua sursă este studiul realizat de compania de consultanță PwC România.

Cifrele statistice oficiale arată că salariul mediu net a ajuns la 2.364 lei, iar cel brut înregistrează 3.290 lei. Salariul mediu net, față de aceeași perioadă a anului trecut, a fost cu 13% mai mare. Dacă luăm în calcul și rata inflației, creșterea salarială reală este cu 12% mai mare decât anul trecut.
 
Domeniul cu salariile cele mai mari este cel de tehnologia informației, în care salariul mediu net este de aproximativ 6.000 lei, iar industria hotelieră rămâne cu cele mai mici salarii, respectiv de 1.400 de lei. Trebuie remarcat că dacă în coada clasamentului nu s-a întâmplat nimic, de ani de zile domeniul hoteluri și restaurante fiind pe ultimul loc în ierarhie, la vârf a avut loc o schimbare, în sensul că după mulți ani de dominație bancherii au fost înlocuiți în fruntea clasamaentului salariilor de către angajații din sectorul de tehnologia informației.
 
Analiza devine și mai interesantă atunci când este realizată pe domenii de activitate, pe sectoare și cu privire la gradul de calificare a angajaților. Astfel, în primul rând, trebuie constatată creșterea mai mare a salariilor din sectorul bugetar față de media pe economie, dar și față de sectorul privat. Practic, în sectorul bugetar creșterile salariale ajung la 20% față de anul trecut, în vreme ce în mediul economic creșterea abia ajunge la 5 procente. Dar chiar și în sectorul administrației, diferențele de creștere sunt mari. În domeniul sănătății și al administrației publice, inclusiv cel al apărării, creșterile înregistrează valori de 28%, în timp ce în învățământ avansul salariului mediu ajunge la 14 procente.
 
Studiul PwC detaliază situația pieței salariale din sectorul privat. În primul rând, raportul arată că personalul necalificat sau cel puțin calificat a avut creșteri salariale mai mari decât top managementul. Ceea ce semnalizează două lucruri, presiunea care vine dinspre piața forței de muncă, mulți angajatori afirmând că nu găsesc oameni pentru a-i angaja și presiunea care vine dinspre creșterea salariului minim, care a crescut repetat în ultimii ani și care are prognoze de creștere în continuare.
 
De asemenea, sunt relevante domeniile care nu au reușit să își atingă ținta planificată de creștere a salariilor. Este vorba despre industrie, sectorul de retail și cel al hotelurilor și restaurantelor. Ceea ce arată că în aceste domenii forța de muncă a fost geu de găsit și angajatorii au fost nevoiți să își depășească previziunile de creștere a salariilor pe care le făcuseră pentru acest an. Cu toate acestea, sectorul de hoteluri și resturante este în continuare printre cele mai prost plătite în România.
 
Sectorul bancar are o atenuare a creșterii salariale, arată studiul PwC. Fapt de înțeles, dacă avem în vedere că mult timp bancherii au dominat topul salariilor, iar în ultimii ani, sectorul bancar a trecut printr-un proces de restructurare, inclusiv la nivelul angajaților.
 
În ceea ce privește prognozele de creștere a salariilor din sectorul privat, ele sunt, ca și anul acesta, conservatoare. Estimările arată o creștere medie cu 5,7% pentru muncitori și 4,5% pentru managementul superior. Anul acesta, reamintim, media de creștere a fost în sectorul privat cu 5%.
 
În final, nu putem constata decât diferența mare între creșterile salariale din sectorul bugetar și cele din mediul economic și, de asemenea, promisiunile de creștere a salariilor în sectorul public față de așteptările din sectorul privat. Este clar, trăim vremuri în care este bine să lucrezi la stat.