Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Consiliul Fiscal: Lipsa resurselor amână legea pensiilor. Anul viitor, creștere de cel mult 4%

Proiectul de buget pentru anul viitor va include majorările de venituri prevăzute în programul de guvernare, nu însă și legea pensiilor. Chiar dacă a fost finalizată, după cum susținea recent președintele PSD, Liviu Dragnea,  legea va fi amânată. La rândul său, președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu confirmă că Legea Pensiilor nu va mai intra în parlament în acest an și dă de înțeles că s-ar lucra în continuare la document. Totodată, coaliția de guvernare este așteptată să anunțe pe ce estimare de creștere economică se va baza bugetul pe 2018.

Anul viitor, România va înregistra o creștere de cel mult 4%, estimează Consiliul Fiscal. Noua lege a pensiilor ar fi avut un impact bugetar semnficiativ, în condițiile în care și astăzi sistemul nu este sustenabil și merge pe deficit, explică, la RFI, Ionuț Dumtru, președintele Consiliului Fiscal: 

Chiar și pensia plătită astăzi este doar în în proporție de două treimi finanțată din contribuții. O treime este finanțată din subvenții de la bugetul de stat. Adică, mai pe scurt, din datorie. În același timp aș spune că cea mai gravă problemă în sistemul de pensii, pe lângă situația financiară, este inechitatea majoră, din cauza acestor pensii speciale. Sunt mult mai mari decât pensile aflate în sistemul de contributivitate și creează o inechitate absolute revoltătoare, poate.  (…) 4% (creștere în 2018). Cu investiții foarte slabe în ultimii ani nu ai cum să speri că o creștere economică atât de mare, de aproape 6%, poate fi repetată pe termen mediu și lung. 

Asculta AICI interviul integral: