Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Florin Cîţu: Incompetenţa lui Ionuţ Mişa dăunează grav sănătăţii economice

Florin Citu rectificare negativa.jpg

Florin Cîţu cere Guvernului reducerea cheltuielilor (Sursa foto: site PNL)
Florin Cîţu cere Guvernului reducerea cheltuielilor (Sursa foto: site PNL)

Ministrul de Finanţe nu ştie cum se plăteşte salariul în România, declară la RFI vicepreşedintele PNL Florin Cîţu. Senatorul liberal comentează anunţul lui Ionuţ Mişa privind introducerea unei taxe de solidaritate de 2%.

Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a anunţat miercuri seară la Antena 3 că de anul viitor, angajatorul va plăti 2% la bugetul statului, o taxă raportată la fondul de salarii, “să aibă şi el o responsabilitate faţă de bugetul de stat”. El a justificat această măsură prin faptul că există o directivă a UE obligatorie în acest sens.

Florin Cîţu critică măsura: „Incompetenţa ministrului Ionuţ Mişa devine devastatoare pentru economie. A spus atât de multe lucruri care nu sunt adevărate şi ar trebui să le demontăm pe toate. Angajatorul astăzi contribuie foarte mult la bugetul de stat şi este solidar cu angajatul, pentru că plăteşte 23% acele contribuţii (...). Ionuţ Mişa nu ştie cum se plăteşte salariul în România”.

„În acelaşi timp, domnul Ionuţ Mişa are probleme de a înţelege sau nu cred că ştie legile din România, pentru că în acest moment, există o taxă de 0,25% pentru plata creanţelor salariale, constituirea unui fond de garantare pentru plata creanţelor salariale, care se aplică la fondul de salarii. La această taxă face referire, dar este în legea 200 din 2006, care transpune o directivă europeană. Deci ceea ce ne spune domnia sa este că vrea să crească această contribuţie de la 0,25% la 2%, vrea să crească taxele pe angajator”, subliniază senatorul PNL.

Florin Cîţu atrage atenţia că „nevoia de bani la buget pentru anii viitori este foarte mare, iar transferul contribuţiilor de la angajator la angajat va duce la o gaură mare la buget şi de aceea începe discuţia pentru taxe mai multe, mai multe şi mai mari (...). Incompetenţa acestui ministru dăunează grav sănătăţii acestei economii. Momentul în care el să-şi fi dat demisia a trecut de mult timp, acum trebuie doar să plece”.

 
Florin Cîţu, despre taxa de solidaritate de 2%