Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Eurostat: România, cel mai mare deficit din UE (4,1%). Prof. Mircea Coșea: Guvernul nu mai are timp să coboare deficitul sub 3%

cresc_exporturile_creste_si_deficitul_comercial.jpg

Surpriză! România se află în continuare sub presiunea procedurii de deficit excesiv
Surpriză! România se află în continuare sub presiunea procedurii de deficit excesiv
Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

”Guvernul are șanse minime să țină deficitul bugetar sub 3% până la finalul anului”. Avertismentul e lansat, la RFI, de profesorul Mircea Coșea, în condițiile în care Comisia Europeană a estimat, marți, că România a încheiat trimestrul doi al anului cu cel mai mare deficit bugetar din UE, de 4,1%.

Noi vești îngrijorătoare pentru economie. România a încheiat trimestrul doi al anului cu cel mai mare deficit bugetar, de 4,1%, conform estimărilor Comisiei Europene. Practic, toate statele Uniunii Europene au reușit să țină balanța dintre cheltuieli și venituri sub 2%, în afară de Franța (deficit de 2,8%), Marea Britanie (3,4%) și România, care are un deficit care iese clar din acest tablou, de 4,1%, după trimestrul al doilea al anului.

Practic, România cheltuie mult mai mult decât are și, în ciuda faptului că are constant cea mai mare creștere economică din Europa, nu reușește să țină deficitul sub 3%, limita maximă impusă de tratatul de la Maastricht și pe care Guvernul Tudose susține că o va respecta.

Mircea Coșea: Șansele ca deficitul să fie ținut sub 3% sunt minime

”Teoretic, Executivul de la București mai are timp până la sfârșitul anului să regleze lucrurile, însă șansele ca deficitul să fie ținut sub 3% sunt minime”, atrage atenția, într-un interviu acordat RFI, profesorul de economie Mircea Coșea. ”Urmările pe termen lung vor fi dăunătoare pentru economie”, mai spune Mircea Coșea: Suntem aproape de sfârșitul lunii octombrie. E foarte greu să mai scadă acest deficit sub 3%. Mai ales că, de obicei, la final de an, cheltuielile cresc. Guvernul susține cu tărie că va avea la sfârșitul anului un deficit în limita a 3%. Să vedem cum va reuși să facă acest lucru”.

Care sunt explicațiile pentru care, în ciuda unei creșteri economice accentuate, deficitul bugetar este imens? Profesorul Mircea Coșea explică: „Guvernul a început cu cheltuieli imense de personal, adică o creștere a salariilor și a pensiilor înainte de a avea o bază solidă, obiectivă a acestor creșteri, înainte de a avea siguranța că economia va putea să furnizeze mijloacele bănești necesare pentru această creștere. Investiții nu s-au făcut, fonduri europene s-au atras într-o măsură mai mult de cât modestă, investițiile străine scad”.

În ceea ce privește efectele, ”va fi o dovadă că economia cade spre un dezechilibru structural. România va intra într-o zonă de lipsă de predictibilitate, poate și de lipsă de încredere pentru investitorii străini”.

Ascultă interviul integral acordat RFI de profesorul de economie Mircea Coșea:

 
Profesorul de economie Mircea Coșea, despre deficitul bugetar